Geneeskrachtige kruiden: B

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'B' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabel is geplaatst.
A • B • CDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Ballota nigra Stinkende Ballote. Andere namen voor de Ballota nigra zijn: Stinknetel en Zwarte Malrove. Ballota nigra kan in een voedingssupplement toegepast worden tegen o.a. geestelijke druk, prikkelbaarheid, stress en zwakke zenuwen. Het kruid bevat onder andere chlorogeenzuur, etherische ofwel vluchtige olie, fenylpropanoïde glycosiden, anorganische zouten, bitterstoffen, choline, flavonoïden, koffiezuur, looistoffen, marrubine, saponine en stachyose. Voor geneeskrachtige toepassingen gebruikt men de bloeiende toppen van de Ballota nigra en bereidt er een tinctuur van.
Balsamita major Balsemwormkruid. Dit kruid is lang in gebruik geweest als wondbalsem en het blijkt tevens onder andere wormdrijvende eigenschappen (vermifugum) te bezitten.
Bambusa arundinaceae Bamboe-manna. De ayurvedische naam is Vamsha rochana.
Baptisia tinctoria Wilde indigo.
Barbarea vulgaris Gewoon barbarakruid. Men noemt deze Barbarea ook wel Moerasraket, Steenkers of Winterkers. De verse bladeren (Folia) en de zaden (Semen) kunnen toepassing vinden. Als werkzame bestanddelen worden onder andere mosterdolieglycosiden en veel vitamine C genoemd. De bladeren van het kruid blijken wonden te genezen en te reinigen. De in witte wijn geweekte en geplette zaden leveren een urinedrijvende drank op die de urineproductie bevordert (diureticum).
Barosma betulina Bucco of Buccostruik. Men gebruikt de bladeren van deze kleine struik. Men noemt hem ook wel Barosmablad of Barosma crenulata. Het blad heeft een aroma wat lijkt op zwarte bessen.
Bellis perennis Madeliefje. Het Madeliefje wordt ook wel Koeienbloem, Meizoentje of Schapebloem genoemd. Het plantje met bloemen is mooi (bellis) en overblijvend (perennis), het is in staat een flinke vorst te weerstaan. Medisch bruikbare delen van het kruid zijn de fijngestampte bloemen en verse bladeren. Als werkzame bestanddelen noemt men bitterstof, organische zuren, saponine, slijmstof en vluchtige ofwel etherische olie.
Berberis vulgaris Zuurbes. Andere namen voor de Zuurbes zijn: Berberis, Zuringboom en Zuurdoorn. De bruikbare delen van deze heester zijn de bladeren (Folia), de bast van de verse wortel (Radix) en de vruchten (Fructus). Als werkzame bestanddelen van het kruid worden alkaloïden en vitamine C genoteerd. Van de nog groene en onrijpe vruchten ingelegd in azijn kan een, op kappertjes lijkend, keukenkruid worden gemaakt. Van de rijpe vruchten kunnen gelei, jam, siroop en snoepjes bereid worden. Medicinale eigenschappen die worden genoemd zijn onder andere; aansterkend, de productie van gal door de lever bevorderend (cholereticum), laxerend (laxans of purgatief) en een bevorderende werking op de spijsvertering (digestief of digestivum).
Bergenia cordifolia Steenbreek. Deze kruidachtige plant uit de steenbreekfamilie bezit hartvormige bladeren. Men noemt de Bergenia cordifolia ook wel Schoenlappersplant. Van dit kruid kunnen de bladeren medisch toegepast worden. Er kan een afkooksel (decoct of decoctum) van de bladeren bereidt worden. Dit afkooksel wordt wel 'Mongoolse thee' genoemd en blijkt als middel tegen diarree ofwel buikloop inzetbaar te zijn.
Beta vulgaris var. cicla Snijbiet. De Snijbiet is, net als de zusjes Rode biet en Suikerbiet, afgeleid van de Strandbiet ofwel Beta vulgaris spp. maritima. Deze Biet bevat behoorlijk wat ijzer en vitaminen. De lichte middennerf van het blad blijkt goed eetbaar te zijn. Met behulp van de bladeren van de plant kan ook zoete taart gebakken worden.
Beta vulgaris var. rapacea Rode Biet of Biet.
Betula alba Berk. De bladeren (folia) van de Betula alba worden in een voedingssupplement toegepast bij het behandelen van bacteriële infecties en ontstekingen van de urinewegen.
Betula pendula Ruwe berk. De Ruwe berk wordt ook wel Witte berk of Zilverberk genoemd. De Ruwe berk is nauw verwant aan de Zachte berk ofwel Betula pubescens.
Betula pubescens Zachte berk. Men noemt de Zachte berk ook wel eens de Zwarte berk. De Zachte berk is nauw verwant aan de Ruwe berk ofwel Betula pendula. De medicinaal te gebruiken delen van de Berk zijn de bast (Cortex), bladeren (Folia), knoppen en het door inkerven van de bast gewonnen sap. De werkzame bestanddelen blijken hars (Resina), glycosiden, looistof, saponinen en vluchtige ofwel etherische olie te zijn. De wondhelende eigenschappen van de bloemen (Flores) blijken reeds eeuwen geleden bekend te zijn geweest.
Biota orientalis Arborvita. In China heet het kruid 'Bai Zi Ren'. Het zaad van deze plant ofwel Semen Biotae orientalis vindt geneeskundige toepassing. Bai Zi Ren kan samen met andere kruiden binnen een kruidenformule toegepast worden tegen angst, hartkramp ofwel angina pectoris, coronaire hartziekten, chronische constipatie met een droge en harde stoelgang en hartkloppingen met angst en overgevoeligheid door zwakte van het Hart-Yin. Er bestaat ook een kruidenformule die Het grote tonicum van Yin en Yang, bloed en energie genoemd wordt. Het kruid Bai Zi Ren wordt ingedeeld onder laxerende (purgerende) kruiden (laxativa, purgantia of purgativa) en tevens onder kruiden die de geest bedaren. Bai Zi Ren is hier een zacht bevochtigend laxatief en een kalmerend kruid dat het hart voedt.
Blackstonia perfoliata Bitterling.
Boerhaavia diffusa Punarnava.
Boldo fragrans Boldo. De bladeren (folia) van de Boldo fragrans vinden toepassing. Het kruid blijkt de productie van gal te bevorderen (is een cholereticum) en een galdrijvend middel (een cholagogum) te zijn.
Borago officinalis Bernagie. Andere namen voor de Borago officinalis: Komkommerbloem, Nachtlichtje, Parapluutje en Prikneuzen. De geneeskrachtig te gebruiken delen van het kruid zijn de bladeren en de bloemen. Het blad kan als rauwkost dienen of gebruikt worden in een soep. Het sap uit de bladeren blijkt een zuiverende werking op het bloed uit te oefenen. Een aftreksel (decoct of decoctum) van de bloemen (Flores) van de plant kan dienen als een verzachtend middel bij keelpijn en de bij bronchitis optredende pijnlijke hoest.
Boswellia carteri Olibanim. De Boswellia carteri noemt men ook wel Boswellia sacra. De hars uit de stam wordt gebruikt.
Boswellia thurifera Olibanim.
Brassica alba Mosterd.
Brassica napus var. oleifera Koolzaad. Uit de zaden van de Brassica napus kan goed bruikbare olie gewonnen worden. Als eigenschappen van deze Koolzaadolie worden onder andere laxerend en verzachtend genoemd.
Brassica nigra Zwarte mosterd. De Brassica nigra wordt - naast Zwarte mosterd - ook wel Bruine mosterd, Keek of Rode mosterd genoemd. Van dit kruid uit de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae) kunnen de goed rijpe zaden toegepast worden. Men noteert alkaloïden, myrosinase (een enzym), sinigrine (een mosterdolieglycoside), slijmstof en vluchtige ofwel etherische olie als werkzame bestanddelen. Mosterd, verkregen uit azijn en de fijngemalen zaden, is een veel gebruikte specerij. Witte mosterd, die ook wel Gele mosterd wordt genoemd, bezit een duidelijk minder scherpe smaak. Mits met mate toegepast vertoont Mosterd een bevorderende werking op de spijsvertering in het lichaam. Mensen die gehinderd worden door een gestoorde spijsvertering oftewel dyspepsie kunnen de Mosterd maar beter in het keukenkastje laten staan.
Brassica oleracea Kool. Men gebruikt de bladeren van de kool. Buiten merendeels water noemt men als werkzame bestanddelen calcium, eiwitten, fosfaten, jodium, koolhydraten, vetten, provitamine A, vitamine B, vitamine C en zwavel bevattende vluchtige of etherische olie. De meeste Kruisbloemigen, die zoals ook Kool als groente genuttigd worden, bevatten zwavel in de vluchtige olie. Rauw gegeten geldt de Rode kool als de meest heilzame koolsoort.
Brassica rapa Raapzaad. De Brassica rapa levert ons olie, de raapzaadolie.
Bromus ramosus Dravik.
Brunella vulgaris Brunel. De Brunella vulgaris noemt men ook wel Bijenkorfje of Wilde balsem. Als de bruikbare delen van het kruid noemt men de gehele plant (Herba), echter zonder de wortel. Het kruid blijkt bitterstoffen, hars, looistof, vetten en vluchtige of etherische olie als werkzame bestanddelen te bevatten.
Bryonia dioica Heggerank. Men gebruikt de bessen en de wortels.
Buddleia officinalis Buddleja of Vlinderstruik. In China heet de plant 'Mi Meng Hua'. Dit kruid heeft een zoete smaak, men gebruikt de bloemen.
Bupleurum chinense Bupleurum chinense wordt ook wel geschreven als Bupleurum sinense. De Chinese naam van het kruid is 'Chai Hu' of 'Bei Chai Hu'. Men gebruikt de in de zon te drogen gelegde en in stukjes gesneden wortel van de plant. De farmaceutische naam is Radix Bupleuri. De stukjes wortel kunnen ook in azijn of wijn gebakken worden en zo toegepast worden. Er wordt een bittere en licht pikante smaak genoemd. Chai Hu kan in een kruidenformule toegepast worden tegen een stoornis in de spijsvertering (indigestie) veroorzaakt door een niet goed werkende galblaas, tegen frustratie en oorontsteking. Het kruid harmoniseert en bevordert onder andere de werking van de galblaas en lever. Chai Hu deelt men in onder kruiden die de oppervlakte vrijmaken (zweetdrijvende middelen of diaforetica) en tevens onder pikante en koude kruiden die oppervlakkige Wind-Warmte verdrijven.
Butomus umbellatus Zwanebloem.
Buxus sempervirens Palmboompje. Deze buxussoort wordt ook wel Buksboompje, Tuinpalm of Wijpalm genoemd. De bruikbare delen van het kruid zijn de bladeren (Folia) en de bast van de wortel. Als werkzame bestanddelen worden alkaloïden en vitamine C genoteerd.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ