Geneeskrachtige kruiden: H

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'H' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabel is geplaatst.
ABCDEFG • H • I JKLMNOPQRSTUVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Haematoxylon campechianum Campecheboom. Men gebruikt van deze boom het kernhout (Lignum) wat rood van kleur is.
Hagenia abyssinica Kosoboom. Toegepast worden de vrouwelijke bloemen (Flores), ze bloeien in de vorm van pluimen.
Hamamelis virginiana Toverhazelaar of Virginiaanse toverhazelaar. Soms zie je voor de Hamamelis virginiana Hamamelis virginica als naam. Van deze heester worden de bladeren (Folia) gebruikt. Deze struik wordt ook in de homeopathie toegepast. De Hamamelis virginiana wordt tezamen met andere kruiden gebruikt in een voedingssupplement en blijkt een versterkende werking op aders en bloedvaten (venotonisch) te hebben. Als toepassing wordt het behandelen van aambeien (hemorroïden) en spataders (varices) genoemd.
Haronga madagascariensis Haronga. Een andere naam voor de Haronga madagascariensis is Harungana madagascariensis. De schors (Cortex) wordt gebruikt, soms ook de bladeren (Folia).
Harpagophytum procumbens Duivelsklauw. Men past de wortelknollen toe. De smaak is bitter en samentrekkend. Als werkzame bestanddelen van de Harpagophytum procumbens worden genoemd: etherische oftewel vluchtige olie, sitosterol, stachyose en iridoïden zoals harpagide, harpagoside en procumbide. Het weren van ontstekingen en een pijnstillend effect worden als eigenschappen genoteerd. Samen met een aantal andere kruiden wordt Duivelsklauw toegepast in een voedingssupplement dat het behandelen van pijnlijke gewrichten en spieren moet ondersteunen.
Hedera helix Klimop. De Hedera helix wordt ook wel Eiloof, Klemmerkruid of Veil genoemd. Men gebruikt de jonge verse bladeren, bessen en de bloeiende toppen.
Helianthemum nummularium Zonneroosje of Gestippeld zonneroosje.
Helianthus annuus Zonnebloem of Gewone zonnebloem. Men gebruikt de bloemblaadjes en de zaden, de welbekende zonnebloempitten. Uit de zaden wordt vette olie (Oleum) gewonnen. Soms wordt er in de volksgeneeskunde gebruik gemaakt van de bladeren. Waar zijn we die naam Helianthus toch ook al weer eerder tegengekomen?...
Helianthus tuberosus Aardpeer. Men gebruikt de knollen van dit kruid.
Helonias dioica Valse eenhoorn. Dit kruid vindt in de ayurveda toepassing. De genoteerde smaak is bitter en zoet.
Hepatica nobilis Leverbloempje. Andere namen voor de Hepatica nobilis zijn: Anemone hepatica, Hepatica triloba en Paddekaatje. Men gebruikt de bladeren, niet de wortels.
Heracleum sphondylium Bereklauw. Men noemt de Heracleum sphondylium ook wel Heelkruid of Varkenskool. De bladeren, vruchtjes en ook wel de wortel vinden toepassing.
Herniaria glabra Breukkruid. Het hele bloeiende kruid wordt gebruikt, echter niet de wortels.
Hesperis matronalis Damastbloem. Andere namen voor de Hesperis matronalis: Bloemen-van-damast, Jonkvrouwviolieren en Nachtviolier. Men past de bloeiende bovengrondse delen van de plant toe.
Hibiscus rosa-sinensis Chinese heemstroos. Men noemt deze Hibiscus, een bekende sierplant, ook wel Poederkwast. Dit kruid wordt in de ayurveda gebruikt.
Hibiscus sabdariffa Hibiscus. Voor geneeskrachtige toepassingen gebruikt men de bloemen (Flores).
Hieracium pilosella Muizeoor. Voor de Hieracium pilosella zie je ook wel de namen Nagelbloem of Pools grein. Men gebruikt het bloeiende kruid (Herba) zonder de wortels.
Hippophae rhamnoides Duindoorn. Andere namen voor de Hippophae rhamnoides: Duinbes, Hagedoorns, Randdoorn, Schijtbes en Zeedoorn. Voor geneeskrachtige toepassingen gebruikt men de rijpe bessen (Fructus).
Hordeum distichon Chevaliergerst, een tweerijïge gerst. Deze gerst wordt ayurvedisch ingezet.
Hordeum vulgare Gerst, meer precies de geteelde gerst. In China noemt men de Hordeum vulgare 'Mai Ya'. De gerstekiemen ofwel ontkiemde granen kunnen toegepast worden, de smaak is zoet. De wilde gerst wordt Hordeum spontaneum genoemd.
Hottonia palustris Waterviolier.
Humulus lupulus Hop. Men noemt de Humulus lupulus ook wel Hommel of Wiensels. Toepassing vinden de vrouwelijke bloemen van de tweehuizige hop en de hopbellen of vruchten. De hopbellen worden ook gebruikt bij de bereiding van bier. Dit kruid vindt tevens toepassing in de homeopathie.
Hydrastis canadensis Canadese anemoon of Canadese geelwortel. De Hydrastis canadensis wordt ook wel Goldenseal of Kankerwortel genoemd. Van dit kruid past men de wortelstokken toe.
Hydrocotyle asiatica Aziatische waternavel. Andere namen voor de Hydrocotyle asiatica zijn Brahmi, Centella asiatica en Gotu-kola. Men gebruikt alleen de bladeren. Dit kruid wordt ook in de ayurveda toegepast.
Hydrocotyle vulgaris Waternavel. Het hele kruid wordt gebruikt of alleen de bladeren.
Hyoscyamus niger Bilzekruid. Men gebruikt de bladeren (Folia), soms het hele kruid (Herba) en zelden het zaad (Semen). Dit kruid wordt ook homeopatisch toegepast.
Hypericum perforatum Sint-Janskruid. De Hypericum perforatum wordt ook wel Hertshooi, Jaagt-den-duivel of Oliebloempje genoemd. Men gebruikt de bladeren en bloeiende bloemen, niet de wortels. Ook in de homeopathie wordt dit kruid gebruikt. Als werkzame bestanddelen van de Hypericum worden genoemd: flavonoïden, hyperforine en hypericine. Het kruid blijkt een remmende werking op de heropname van neurotransmitters door de zenuwcellen uit te oefenen. Het betreft hier GABA, glutamaat en monoaminen zoals dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze drie genoemde neurotransmitters zijn belangrijke aminen in het centrale zenuwstelsel. Hypericum perforatum wordt samen met onder andere een ander kruid toegepast in een voedingssupplement en zou zo effectief zijn bij het behandelen van matige depressie. Verder blijkt Sint-Janskruid werkzaam tegen bacteriën, ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten en de diepe slaap te verbeteren.
Hyssopus officinalis Hyssop. Het hele heesterachtige kruid (Herba) wordt gebruikt. De bladeren worden afgerist en de toppen blijken in bloei te moeten staan. Van het hyssopkruid noemt men de hoeststillende eigenschappen en het kruid bevordert het ophoesten van fluimen en slijm. Zodoende kan het toegepast worden bij astma en hoest. Het kruid wordt samen met diverse andere kruiden toegepast in een voedingssupplement dat ondersteunend kan dienen bij het behandelen van bronchitis, prikkelhoest, astma bronchiale, hevige hoest (pertussis), droge hoest en spastische hoest.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ