Geneeskrachtige kruiden: I, J en K

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'I, J of K' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabellen is geplaatst.
ABCDEFGH • I • JKLMNOPQRSTUVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Iberis amara Bittere scheefbloem. Geneeskrachtig te gebruiken is het hele kruid oftewel Herba.
Ilex aquifolium Hulst. Wat andere namen voor de Ilex aquifolium zijn: Hulsekrabben, Kattendoorn, Prikbladen en Steekpalm. Van dit kruid worden de gedroogde bast (Cortex) en de bladeren (Folia) gebruikt.
Ilex paraguariensis Maté. Men noemt de Ilex paraguariensis ook wel Ilex paraguayensis, Matéboom, Matéplant, Paraguay-thee of Yerba Maté. Maté is een soort thee. De Matéboom is verwant aan onze Hulst. Men benut de medische werking van de bladeren (Folia).
Illicium verum Steranijs of steranijsboom. Van deze op een Magnolia gelijkende boom gebruikt men de vruchten (Fructus).
Impatiens glandulifera Reuzenbalsemien. Het kruid Impatiens glandulifera geeft men ook wel eens de naam Springkruid.
Indigofera tinctoria Indigo. Dit kruid wordt in de ayurveda toegepast.
Inula brittanica Japanse alant. De Inula brittanica heet in China 'Xuan Fu Hua'. Daar gebruikt men zowel de wortel (Radix) als de bloemen (bloemknoppen).
Inula helenium Alant. Naast Alant gebruikt men voor de Inula helenium ook andere namen: Alantswortel, Griekse alant en Odinskop. Van de Alant gebruikt men de wortel (Radix), in de volksgeneeskunde tevens de bladeren (Folia).
Ipomoea digitata Dagbloem. Dit kruid vindt ayurvedisch toepassing, de naam is dan 'Vidari'.
Ipomoea orizabensis Scammonium of Mexicaanse scammonium. Van dit kruid gebruikt men de harsen uit de wortel of Radix.
Ipomoea sidaefolia Ololiuqui. De familie Ipomoea bestaat uit enige tientallen soorten. Andere namen voor de Ipomoea sidaefolia die we tegen kunnen komen zijn: Ipomoea corymbosa, Rivea corymbosa, Tuinwinde of Turbina corymbosa. Van dit kruid gebruikt men geneeskrachtig gezien de zaden (Semen).
Ipomoea turpethum Turpeth. De gedroogde wortel van de Ipomoea turpethum wordt in de ayurveda gebruikt.
Ipomoea violacea Blauwe winde. Men noemt de Ipomoea violacea ook wel Blauwe prachtwinde, Purperen trechterwinde of Trechterwinde.
Iris florentina Florentijnse lis. Een aantal soorten en variëteiten staat binnen de farmacie bekend onder de naam Florentijnse lis. Men noemt hier ook de Iris germanica en Iris pallida. Men gebruikt de dikke gedroogde wortelstok (Rhizoma).
Iris germanica Duitse lis. Men noemt de Iris germanica ook wel Baardiris of Blauwe lis. Men gebruikt de wortelstok (Rhizoma).
Iris pallida Lis. Andere namen voor de Iris pallida zijn Bleke lis, Florentijnse lis (Iris florentina). Van dit kruid gebruikt men de wortelstok (Rhizoma). De Iris pallida wordt ook in de homeopathie toegepast.
Iris pseudacorus Lis of Gele lis. Ook van dit kruid gebruikt men de wortelstok (Rhizoma) die gedroogd wordt toegepast.
Iris versicolor Veelkleurige iris. Dit kruid wordt ayurvedisch toegepast.
Isatis tinctoria Wede. De Isatis tinctoria wordt ook wel Pastel genoemd. Van dit kruid wordt het sap gebruikt.

Geneeskrachtige kruiden: J

Omhoog

Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Jasminum grandiflorum Jasmijn. De Jasmijn wordt ayurvedisch toegepast.
Jasminum officinale Jasmijn. Door te laten weken, ofwel macereren, verkrijgt men olie uit de bloemen van dit kruid. De wortels blijken tevens bruikbaar te zijn. Werkzame bestanddelen in de bloemen (Flores) van de Jasmijn zijn etherische olie en jasmon. Het kruid blijkt licht versterkende eigenschappen te bezitten en het zou loomheid en slaperigheid tegen moeten gaan. In een voedingssupplement, samen met enige andere kruiden, wordt Jasminum officinale gebruikt ter ondersteuning van het behandelen van een slechte spijsvertering, gespannenheid, rusteloosheid en stress.
Jatrorrhiza palmata Calumba. Men gebruikt de zeer bitter smakende wortel (Radix).
Juglans cinera Grijze walnoot. De Juglans cinera wordt in de ayurveda gebruikt.
Juglans nigra Zwarte walnoot. In de ayurveda wordt de Juglans nigra toegepast.
Juglans regia Okkernoot of walnoot. Men noemt de Juglans regia ook wel Gewone walnoot. Een goede walnoot is zeer zeker niet te versmaden, het is alleen jammer dat ze (ook de olie) zo snel ranzig worden. Dit betekent natuurlijk een eerste stadium van bederf. Voor geneeskundige toepassingen worden de bladeren (Folia) en de schaal van de vrucht van dit kruid gebruikt. Men noemt de Juglans regia ook wel Noteboom. In China noemt men de Juglans regia 'Hu Tao Ren'. Men gebruikt er de zaden (kern), de smaak is zoet.
Juncus effusus Pitrus. Men benut de wortel (Radix) van dit kruid.
Juniperus communis Jeneverbes of Jeneverboom. Andere namen voor de Juniperus communis zijn: Damberen, Dammerbes, Imbeer, Jeneverstruik, Wachelder, Wacholder en Wakel. Van de stekelige jeneverbesstruik gebruikt men de rijpe bessen (schijnbessen) of vruchten, ze bezitten een bittere en scherpe smaak. Men wint hieruit etherische ofwel vluchtige olie. Jeneverbessen worden ook in de keuken toegepast of voor het op smaak brengen van jenever. De bebladerde takken van deze struik kunnen ook toegepast worden. De vruchten (Fructus) van de Juniperus worden samen met een aantal andere kruiden gebruikt in een voedingssupplement. Als eigenschappen noemt men het vergroten van de afvoer van vocht uit de nieren. Een verhoogde hoeveelheid chloor (Cl), Kalium (K) en natrium (Na) worden uitgescheiden. Het kruid is bruikbaar ingeval van een slechte vochtbalans in het lichaam en het afvoeren van giftige (toxische) stoffen via de nieren (detoxificatie).
Juniperus sabina Zevenboom. Men neomt de Juniperus sabina ook wel Sabijnse jeneverbes, Sabina vulgaris, Westerse zevenboom of Zwarte jeneverbes. De toppen van het kruid kunnen worden gebruikt.

Geneeskrachtige kruiden: K

Omhoog

Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Kochia scoparia Brem of Bremzaad. In China gebruikt men de vruchten ofwel Fructus Kochiae van dit kruid, de Chinese naam is 'Di Fu Zi'. Deze rijpe vruchten worden gebruikt zonder een bijzondere bereiding te hebben ondergaan. Men noteert een bittere en zoete smaak. De letterlijke vertaling van Di Fu Zi blijkt Aarde-huid-zaad te zijn. Het kruid verdrijft Warmte en Vocht uit de huid en urinewegen. Het verzacht aandoeningen van de huid met jeuk (zoals eczeem, netelkoorts, schimmels en schurft), evenals een moeizame en pijnlijke urinelozing veroorzaakt door eerder genoemde factoren. Di Fu Zi wordt ingedeeld onder de kruiden die de vochtigheid verdrijven (diuretica). Deze kruiden werken het overschot aan vocht in het lichaam via de urinewegen naar buiten, ze bezitten een zacht filterende werking. Di Fu Zi onderscheidt zich in deze groep door stoornissen ter hoogte van de urinewegen te behandelen en de lozing van urine te bevorderen.
Krameria triandra Ratanhia. Van deze heester gebruikt men de wortel (wortelstok) ofwel Radix. Het kruid vindt ook toepassing in de homeopathie.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ