Geneeskrachtige kruiden: L

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'L' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabel is geplaatst.
ABCDEFGH I JK • L • MNOPQRSTUVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Laburnum anagyroides Goudenregen. De Laburnum anagyroides wordt ook wel Linzeboom genoemd. Men gebruikt de bladeren nadat ze gedroogd zijn. Deze struik of boom wordt ook in de homeopathie toegepast.
Lactuca sativa Echte sla. Het blad van de Lactuca sativa kan gebruikt worden.
Lactuca serriola Kompassla. Ook van deze soort Lactuca, het is een wilde soort, gebruikt men het blad.
Lactuca virosa Gifsla. Van deze Lactuca past men de bladeren en het bitter smakende melksap toe. Ook de Lactuca virosa is een wilde soort sla.
Laminaria clustoni Laminaria. De Laminaria clustoni is een Bruinwier. Men gebruikt de thallus. In deze wieren treffen we veel minerale zouten aan.
Laminaria digitata Vingerwier. De Bruinwier soort Laminaria digitata wordt langs onze kust gevonden. De snel gedroogde thallus wordt gebruikt.
Laminaria hyperborea Cloustonwier. De Laminaria hyperborea wordt tot de Bruinwieren gerekend en ook wel Foslie genoemd.
Laminaria japonica Kelp. De naam van het kruid Laminaria japonica in China is 'Kun Bu'. Het bezit een zoute smaak.
Laminaria saccharina Suikerwier. Deze soort Laminaria komt langs onze kusten voor en behoort botanisch gezien ook tot de Bruinwieren.
Lamium album Witte dovenetel. De bladeren, ze mogen tijdens het drogen niet zwart worden, en bloemen of bloeiende toppen zijn te gebruiken. Dit kruid wordt ook homeopatisch toegepast.
Lappa major Klit. Andere namen voor de Lappa major zijn: Arctium lappa en Lappa officinalis. Men gebruikt de bladen (Folia) en de wortel (Radix) van dit kruid.
Lappa officinalis Klit. Andere namen voor de Lappa officinalis zijn: Arctium lappa en Lappa major. De bladen en wortel van dit kruid zijn toe te passen.
Lapsana communis Akkerkool. Men noemt de Lapsana communis ook wel Graskool, Rijnkool of Zwijnesla. De gebruikte delen zijn de bladeren en het sap van de plant.
Larrea divaricata Chapparal. Dit kruid wordt in de ayurveda toegepast.
Laurus nobilis Laurier. De olie uit de vruchten en de bladeren zonder steel van dit kruid kunnen medisch gebruikt worden. Verdere toepassing is natuurlijk als specerij in de keuken. De Laurus nobilis wordt ook ayurvedisch gebruikt.
Lavandula angustifolia Lavendel. Een andere naam voor de Lavandula angustifolia is Lavandula spica. De medisch toepasbare delen zijn de afgeriste bloemen (Flores) en de uit de bloemen te winnen etherische of vluchtige olie (Oleum). De Lavandula latifolia en de Lavandula stoechas, beiden uit dezelfde familie van planten, blijken op de Lavandula angustifolia te lijken.
Lavandula officinalis Lavendel. De etherische olie uit de Lavendel gewonnen heeft een herkenbare geur en is zeer populair. De van dit kruid gebruikte delen zijn de bloemen, stelen en de natuurlijk niet te vergeten etherische (vluchtige) olie.
Lavandula spica Lavendel. Men noemt de Lavandula spica ook Lavandula angustifolia. Van dit kruid gebruikt men het blad.
Lawsonia inermis Henna of Hennastruik. Dit kruid vindt ayurvedisch toepassing.
Ledebouriella sesloides Windscherm. Het kruid wordt in China 'Fang Feng' genoemd. De wortel ofwel Radix Ledebouriellae vindt toepassing. Na droging in de zon worden de wortels bevochtigd en in stukken gesneden voor gebruik. Het bevochtigen vormt een techniek om, in dit geval, de wortels zachter te maken. Men noemt een pikante en tevens zoete smaak. De letterlijke vertaling van Fang Feng blijkt Windscherm te zijn. Het kruid is geschikt voor het behandelen van verschillende allergische aandoeningen van de huid door eigenschappen die zweetdrijvend zijn (diaforese). Verdrijft Wind-Koude-Vochtigheid, bestrijdt hoofdpijn, rillingen en reumatische pijn die door eerder genoemde factoren veroorzaakt worden. Het kruid heeft samen met andere kruiden een kruidenformule vormend een versterkende werking op de Lever en Nier, verstevigt botten en pezen die door de Lever en Nier bestuurd worden, bevordert het Nier-Jing, verrijkt het bloed, verlicht pijn van reumatische aard door zwakte van de Nier-energie, Nier-Jing en Nier-bloed. Deze formule blijkt prima te voldoen bij reumatische aandoeningen die chronisch zijn en pijn die in de onderste helft van het lichaam voorkomt zoals de heup, lage rug en onderste ledematen (de neerwaartse werking van een aantal van de kruiden binnen de formule). Fang Feng wordt in verschillende kruidenformule's toegepast en ingedeeld onder de kruiden die de oppervlakte vrijmaken, oftewel zweetdrijvende eigenschappen bezitten (diaforetica). Het valt hier dan onder de subklasse pikante en warme kruiden die oppervlakkige Wind-Koude verdrijven.
Ledum palustre Moeras-rozemarijn. Van deze struik gebruikt men het kruid.
Lens culinaris Linze. Dit blijkt de gekweekte Linze te zijn en een zeer voedzaam gerecht.
Lens esculenta Linze. Van de Lens esculenta vinden de vruchten (Fructus) of peulen toepassing.
Leontodon taraxacum Paardebloem. Andere namen voor de Leontodon taraxacum zijn: Beddepisser, Blaasbloem, Erdgal, Ertschal, Ganzetong, Hondepol, Hondesla, Hondsbloem, Kaardebloem, Kaarsjesbloem, Kankerbloem, Kettingbloem, Konijnegroen, Leeuwetand, Meierbloem, Melkbloem, Molsla, Papenbloem, Pissebloem, Pluisbloem, Schurftbloem, Stinkbloem, Taraxacum officinale, Varkensdistel, Wilde cichorei, Zevendistel en Zuurdistel. Van de ons allen bekende Paardebloem gebruikt men de verschillend gevormde bladen en de wortel. Het is een veelzijdig in te zetten kruid.
Leonurus cardiaca Hartgespan. Andere namen voor de Leonurus cardiaca zijn: Cardiaca vulgaris, Hartekruid, Hartkruid en Leonurus campastris. Men benut de verse bloeiende toppen van het kruid, het wordt ook homeopatisch toegepast. De wortel wordt niet gebruikt. De Leonurus cardiaca wordt ook ayurvedisch toegepast.
Leonurus heterophyllus De Chinese naam voor dit kruid is 'Yi Mu Cao'. Het hele kruid oftewel Herba wordt gebruikt. De farmaceutische naam is Herba Leonuri.
Lepidium sativum Tuinkers. Men noemt de Lepidium sativum ook wel Sterkers.
Leptandra virginica Virginisch helmkruid. Dit kruid wordt in de ayurveda gebruikt.
Levisticum officinale Lavas. Een andere botanische naam voor de Levisticum officinale is Ligusticum levisticum. We noemen deze plant ook wel Maggiplant vanwege het blad waaruit dit aroma kan worden bereid. De wortel (Radix) en zaden (Semen) zijn toe te passen, soms het hele kruid (Herba). In de homeopathie wordt de wortel gebruikt.
Ligusticum chuanxiong Het kruid heet in China 'Chuan Xiong'. Men gebruikt de wortel van de plant, de smaak is scherp.
Ligusticum levisticum Maggiplant. De andere naam voor de Ligusticum levisticum is Levisticum officinale.
Ligusticum porteri Ligusticum. In de ayurveda toegepast noemt men hem Osha.
Ligusticum sinense Chinese maggi. In China noemt men de plant 'Gao Ben'. Men gebruikt de wortel en wortelstok van deze plant, de smaak is scherp.
Ligusticum wallichii Chinese maggi. Van deze plant gebruikt men in China de wortelstok ofwel Rhizoma Ligustici Chuanxiong. De naam die de Chinezen aan het kruid hebben gegeven is 'Chuan Xiong' of Lavaswortel van Sichuan. De eerst gedroogde knolwortels worden puur dan wel gebakken met wijn of zemelen toegepast. Men noteert een pikante of scherpe smaak. Als eigenschappen van Chuan Xiong worden genoemd: verdrijft Wind, activeert de omloop van bloed en energie, verzacht pijn die veroorzaakt wordt door externe wind of stagnatie van bloed. Verzachting van pijn in het bijzonder bij hoofdpijn, pijnlijke maandstonden en pijn die van reumatische aard is. Het kruid bezit tevens een kalmerende en krampwerende werking.
Chuan Xiong wordt tezamen met een aantal andere kruiden, in een kruidenformule, toegepast tegen allerlei oorzaken van pijn in de lage rug. Deze rugpijn kan acuut of chronisch zijn en een externe of interne oorsprong hebben. Daarnaast blijken deze kruiden de bloedsomloop te activeren, een pijnstillende werking op lokaal niveau te bezitten, spierkramp zowel als spierpijn te verlichten, de spieren te verstevigen, de stagnatie van bloed en energie op te heffen en de meridianen in het lichaam vrij te maken. Chuan Xiong kan een onderdeel zijn van verschillende kruidenformule's en wordt ingedeeld onder de kruiden die het bloed reguleren. Deze bloedregulatoren hebben een bevorderende en harmoniserende werking op de bloedcirculatie, gaan bloedingen tegen en houden de bloedvaten in een gezonde staat.
Ligustrum lucidum Glanzende liguster. De naam van dit kruid in China is 'Nu Zhen Zi'. Men gebruikt de bessen, de genoteerde smaak is zoet en bitter.
Ligustrum vulgare Liguster. De Ligustrum vulgare wordt ook wel Augustus, Heggesering, Keelkruid of Wilde liguster genoemd. Van dit kruid zijn de bladeren (Folia) en bloemen (Flores) geneeskrachtig te gebruiken.
Lilium candidum Lelie of Witte lelie. De bloem en bol van deze lelie blijken veel borium te bevatten. De Lilium wordt ook in de ayurveda gebruikt.
Lilium lancifolium In China wordt dit kruid 'Bai He' genoemd. Het heeft een zoete smaak.
Linaria vulgaris Vlasbekje. Andere namen voor de Linaria vulgaris zijn: Antirrhinum linaria, Gaper, Gele leeuwebek, Kanarietjes, Leeuwemuiltje, Ratel, Vlasleeuwebek, Wilde leeuwebek en Wild vlas. Men past het kruid toe, niet de wortels. Het wordt soms ook homeopatisch gebruikt.
Lindera aggregata De Lindera aggregata noemt men in China 'Wu Yao'. De genoteerde smaak is scherp.
Linum catharticum Geelhartje. Men gebruikt het kruid ofwel Herba.
Linum usitatissimum Vlas. De Linum usitatissimum wordt ook Lijnzaad of Linnenkruid genoemd. Men gebruikt het zaad (lijnzaad) van deze plant en de vette olie (Oleum) die daaruit gewonnen kan worden. De Linum usitatissimum wordt ook ayurvedisch toegepast.
Lippia citriodora IJzerhard. Men noemt deze Chileense struik ook wel Geurig ijzerhard. Hij is verwant aan onze IJzerhard, de Verbena officinalis. De vluchtige olie kan toegepast worden.
Liquidambar orientalis Styrax. Men kan een balsem winnen uit het hout.
Liriosma ovata Muira-puama. Van deze struik wordt het hout van de stam en de wortel gebruikt.
Lithospermum arvense Ruw parelzaad. Het Ruw parelzaad is verwant aan het Glad parelzaad. Een andere naam voor de Lithospermum arvense is Buglossoides arvensis.
Lithospermum officinale Glad parelzaad. Andere namen voor de Lithospermum officinale zijn: Miereneieren, Parelkruid, Parelzaad en Steenzaad. Bruikbaar zijn de bladeren, bloeiende toppen en vruchten. Lithospermum is afgeleid van de Griekse woorden lithos (is steen) en spermum (is zaad). De zaden blijken zeer hard te zijn, de naam Steenzaad is dus wel zeer toepasselijk. De dopvruchten van het kruid zijn geneeskrachtig toe te passen. De zaden in deze vruchten bevatten veel minerale stoffen waaronder calciumzout en kiezelzuur. Deze stoffen bezitten urinedrijvende (diuretische) eigenschappen. Thee kan getrokken worden van de gedroogde bladeren van de plant.
Lobaria pulmonaria Korstmos.
Lobelia inflata Lobelia of Gezwollen lobelia. Men gebruikt het kruid (Herba). De Lobelia inflata wordt ook in de ayurveda en homeopathie toegepast.
Lonicera caprifolium Tuinkamperfoelie. De bladeren en bloemen kunnen worden toegepast.
Lonicera japonica Japanse kamperfoelie. In China noemt men dit kruid 'Jin Yin Hua' wat 'goud-zilveren bloem' betekent. De van de plant geplukte bloemen oftewel Flos Lonicerae, worden gewoon gedroogd. Men noteert een zoete smaak. Jin Yin Hua verdrijft hitte en vuur, schakelt gifstoffen uit (toxinen, ook van virussen), koelt het bloed, weert koorts en onstekingen, werkt als tegengif (antitoxisch) en is ontsmettend. Is bruikbaar tegen onder andere een beginnende griep van het Warmte-type die gepaard gaat met hoge koorts, blozende wangen, versnelde ademhaling en pols, hoest met ophoesten van gele kleverige fluimen (sputum). Jin Yin Hua wordt ook in verschillende kruidenformule's, tezamen met een aantal andere kruiden, toegepast. Het kruid deelt men in onder de kruiden die Warmte (hitte) verdrijven en het onderscheidt zich hier als kruid wat toxinen (gifstoffen) en Warmte verdrijft.
Lonicera periclymenum Wilde kamperfoelie. De Lonicera periclymenum wordt ook Geitenblad, Memmekenskruid of Zuigepappen genoemd. Men gebruikt de bladeren en bloemen van dit kruid.
Loranthus parasiticus Maretak. Van dit kruid worden in China de twijgen (Ramulus) toegepast. De door de farmacie gebruikte naam wordt dan Ramulus Loranthi. De Chinezen gebruiken 'Sang Ji Sheng' als naam. Na het oogsten worden de twijgen in de zon gedroogd en al dan niet gebakken in wijn. Er wordt een bittere smaak genoteerd. Sang Ji Sheng verdrijft Wind-Vocht, versterkt en voedt (toniseerd) het Yin van de Lever en de Nier, voedt het bloed, versterkt botten, pezen en spieren en verwijdt de bloedvaten bij het behandelen van reumatische pijn, pijn in en zwakte van de knieën en de lage rug, spierkrampen en tintelingen zoals onder andere bij voortijdige contracties van de baarmoeder gedurende de periode van zwangerschap kunnen voorkomen. Het kruid blijkt tevens een bloeddruk die verhoogd is tegen te gaan, dit wordt vaak gemeten bij vrouwen die zwanger zijn, en een dreigende miskraam te voorkomen. Tezamen met verschillende andere kruiden wordt Sang Ji Sheng ook in een aantal kruidenformule's toegepast. Het kruid wordt ingedeeld onder de kruiden die Wind en Vocht verjagen. Dit zijn in wezen kruiden tegen reuma (antireumatisch), een aantal ervan zijn tevens werkzaam tegen allergie (antiallergisch). De letterlijke vertaling van Sang Ji Sheng blijkt Moerbeiboom-parasiet te zijn.
Lotus corniculatus Gewone rolklaver. Andere namen voor de Lotus corniculatus die gebruikt worden zijn Schoentjes-en-muiltjes of Steenklaver. Men gebruikt de bloemen van de plant, hij levert goede honing.
Lupinus albus Witte lupine. Men kan het eiwitrijke zaad (Semen) van deze plant benutten.
Lycium barbarum In China heet dit kruid 'Gou Qi Zi'. Men gebruikt er de kleine rode vruchtjes. De genoteerde smaak is zoet.
Lycium chinense Wolfsbes of boksdoorn. Men noemt de Lycium chinense (Lycium sinense) in China 'Gou Qi Zi'. Men gebruikt zowel de vruchten (Fructus Lycii) als de wortelschors. Van de vruchten worden de gedroogde zaden (Semen) gebruikt. De smaak blijkt zoet. Als eigenschappen van Gou Qi Zi noemt men dat het kruid het Yin van de Lever en Nier voedt, het bloed verrijkt en het Jing versterkt bij het behandelen van oorsuizen, een verminderd gezichtsvermogen, troebel zicht, zaadloop in de nacht, lage rugpijn, zwakke knieën en lage rug, diabetes, impotentie en onvruchtbaarheid. De vorming van melk bij zogende vrouwen wordt gestimuleerd, de Lever beschermd en het kruid bezit eveneens een verlagende werking op de bloedsuiker en cholesterol. Gou Qi Zi deelt men in onder de kruiden die Warmte (hitte) verdrijven en het onderscheidt zich hier als kruid wat de warmte verdrijft en het bloed koelt. Een tweede indeling valt onder de toniserende kruiden (middelen die versterkend werken ofwel tonica), hier onderscheidt het zich als tonicum voor het bloed.
Lycopodium clavatum Grote wolfsklauw. Men noemt de Lycopodium clavatum ook wel Bosmos, Gewone wolfsklauw, Heksenkrans, Kruipmoes of Slangedraden. Soms gebruikt men de bovengrondse delen van dit kruid. De sporen van deze plant worden homeopatisch gebruikt.
Lycopus europaeus Wolfspoot. Men gebruikt het bloeiende kruid (Herba) maar niet de wortels van de plant. De in bloei staande stengels of spruiten bevatten etherische ofwel vluchtige olie, looistoffen, lycopine (een bitterstof) en verschillende organische zuren. De Lycopus europaeus wordt, als tinctuur, ook in de homeopathie toegepast.
Lycopus virginicus Virginische wolfspoot. De Virginische wolfspoot is verwant aan de Wolfspoot. Ook de Lycopus virginicus wordt homeopatisch ingezet.
Lysimachia nummularia Penningkruid. Andere namen voor de Lysimachia nummularia die wel worden gebruikt zijn Adderkruid, Gele kattenstaart of Muntkruid. Het hele kruid inclusief de wortels is te gebruiken.
Lysimachia vulgaris Gewone wederik. De Lysimachia vulgaris wordt ook wel Gele wederik, Vossestaart of Wilde wilg genoemd. De te gebruiken delen van de plant zijn de bladeren (Folia) en bloemen (Flores).
Lythrum salicaria Paarse kattestaart of Gewone kattestaart. Men noemt de Lythrum salicaria ook wel Bloedaar, Partijke of Purperwederik. Van deze plant kunnen de bloeiende toppen, jonge bebladerde stengels en het verse sap toegepast worden.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ