Geneeskrachtige kruiden: M

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'M' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabel is geplaatst.
ABCDEFGH I JKL • M • NOPQRSTUVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Magnolia liliflora Magnoliabloesem. De Chinezen gebruiken de bloemknoppen (Flos) als kruid. De naam hiervoor is 'Xin Yi Hua'. De toe te passen bloemknoppen (Flos Magnoliae) worden met behulp van zonnewarmte gedroogd. Men noemt een smaak die pikant is. Xin Yi Hua is een kruid wat externe Wind-Koude verdrijft en de neusgaten vrijmaakt en zodoende een aangewezen middel is stegen verstopping van de neus en hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een aanval van externe Wind-Koude. Dit kunnen acute en chronische ontsteking van het neusslijmvlies (rinitis), acute en chronische ontsteking van de bijholten van de neus (sinusitis), hooikoorts of verkoudheid zijn. Xin Yi Hua wordt tevens toegepast binnen kruidenformule's, deze formule's bestaan dan uit meerdere samenwerkende kruiden (synergie, synergisme of synergistisch). Men deelt Xin Yi Hua in onder de kruiden die de oppervlakte vrijmaken (zweetdrijvende middelen of diaforetica) met als onderklasse de pikante en koude kruiden die capabel zijn in het verdrijven van oppervlakkige Wind-Warmte.
Magnolia officinalis Magnolia of Magnoliaboom. Voor een geneeskrachtige werking past men in China de schors van deze boom (Cortex Magnoliae officinalis) toe. Men gebruikt 'Hou Po' als naam hiervoor. Hou Po blijkt samen met een aantal andere kruiden (in een kruidenformule) zeer goed inzetbaar tegen bronchitis, astma, hoest, keelontsteking, longontsteking (allen aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zonder koorts) en het beginstadium van verkoudheid. Dit door een externe aanval van Wind-Koude waarbij in de Long ophoping van koud slijm plaatsvind. Hou Po deelt men in bij de aromatische kruiden die de vochtigheid omvormen en oplossen (digestiva en eupeptica). Dit zijn kruiden die de functies van de Maag en Milt stimuleren door een teveel aan troebel Vocht om te vormen en een bevorderende uitwerking op de spijsvertering bezitten. Een tweede indeling is die onder de groep kruiden die de oppervlakte vrijmaken (zweetdrijvend of diaforetica). Deze kruiden lokken het transpireren uit om zodoende de oppervlakkige verschijnselen (symptomen) van aandoeningen die van buiten komen (extern) te verdrijven. Diaforetica zijn in staat beginnende infecties in de kiem te smoren, dit door het stimuleren van de afweer in het lichaam (immuunsysteem).
Mahonia repens Oregondruif. De Mahonia repens wordt in de ayurveda toegepast.
Majorana hortensis Marjolein of Majoraan. Een andere naam voor de Majorana hortensis is Origanum majorana.
Mallotus philippensis Kamala. De haren van de vruchten blijken bruikbaar.
Malpighia punicifolia Acerola.
Malus domestica Appel.
Malva sylvestris Groot kaasjeskruid. Men noemt de Malva sylvestris ook wel Broodjes, Kattekaasjes of Pappel. Medisch gebruikt men veelal de bloemen (Flores), soms de bladeren (Folia) of het gehele bloeiende kruid (Herba) en tevens de wortel (Radix).
Mandragora officinalis Alruin of Mandragora.
Maranta arundinacea Maranta. Van dit kruid worden de wortelknollen gebruikt.
Marrubium vulgare Malrove. De Marrubium vulgare wordt ook wel Andoorn of Longekruid genoemd. Men gebruikt het hele bloeiende kruid (Herba).
Marsdenia condurango Condurango. Voor een genezende werking benut men de schors van jonge takken en twijgen, deze is bitter en ruikt naar kaneel en peper. De Marsdenia condurango wordt ook homeopathisch toegepast.
Martynia annua Duivelsklauw. Van dit kruid kunnen de knollen of wortels gebruikt worden.
Matricaria chamomilla Echte kamille of Kamille. Een aantal andere namen voor de Matricaria chamomilla zijn: Chamomilla officinalis, Geurende kamille, Hondsdeel, Moederkruid, Onsdeel, Stinkers, Veldkamille, Weerbloemen, Wilde kamille en Zere-ogenbloem. Van dit kruid gebruikt men de bloemen en etherische (vluchtige) olie die daaruit gewonnen kan worden. In de homeopathie past men de Matricaria chamomilla ook toe. De bloemen (Flores) van de Matricaria chamomilla blijken inzetbaar te zijn voor het behandelen van een slechte of gestoorde spijsvertering (dyspepesie). Het betreft hier digestieve aandoeningen. Samen met andere kruiden in een voedingssupplement kunnen dan ontstekingen van het slijmvlies van de maagwand (gastritis), maagkrampen en ook spijsverteringsstoornissen ondersteunend behandeld worden. In weer een ander supplement, ook hier tezamen met wat andere kruiden, wordt Matricaria chamomilla ingezet voor het ondersteunen van het behandelen van een slechte spijsvertering, gespannenheid, rusteloosheid, stress en door nerveuze stoornissen veroorzaakte lichte slapeloosheid. Een droog extract van de Echte kamille blijkt onder andere apigenine als werkzame stof te bevatten.
Matricaria recutita Kamille of Echte kamille. Men noemt de Matricaria recutita ook wel Epelijn, Kleine kamille, Moederkruid, Veldkamille of Zere-ogenbloem. Men gebruikt de bloemhoofdjes.
Medicago sativa Lucerne of Alfalfa. Het hele kruid evenals het zaad is medisch bruikbaar. De Medicago sativa wordt ook ayurvedisch gebruikt.
Melaleuca leucadendron Kajapoetboom. Men gebruikt de etherische of vluchtige olie die gewonnen wordt uit de bladeren en toppen van deze struik of boom. De olie (Oleum) heet dan kajapoetolie.
Melilotus altissimus Gele honingklaver. De bloeiende toppen van de plant worden gebruikt.
Melilotus officinalis Akkerhoningklaver. De Melilotus officinalis wordt ook Gele meliloot, Gele steenbreek, Geurend drieblad, Guldeklaver, Mallot, Melote, Steenklaver, Trifolium melilotus officinalis of Welriekende klaver genoemd. Men gebruikt de bloemen (Flores) of het gehele kruid (Herba). Ook in de homeopathie wordt de Melilotus officinalis gebruikt.
Melissa officinalis Citroenmelisse. Bruikbaar zijn de bladen en bloemen van deze plant. Er wordt ook een etherische olie uit gewonnen. Ook in de ayurveda wordt dit kruid gebruikt.
Melittis melissophyllum Bijenblad. Men gebruikt het hele kruid (Herba) maar niet de wortels.
Mentha arvensis Akkermunt of Veldmunt. De Mentha arvensis wordt net als de Mentha piperita ayurvedisch toegepast. In China wordt de Akkermunt al honderden jaren gebruikt en 'Bo He' genoemd, men gebruikt er alle bovengrondse delen van de plant. De smaak die genoteerd wordt is scherp.
Mentha haplocalyx Munt. De Chinese naam voor de Mentha haplocalyx is 'Bo He'. Het hele kruid ofwel Herba Menthae wordt toegepast. Er wordt gebruik gemaakt van de verse blaadjes en twijgjes van de plant. Ze worden gedroogd en in kleine partjes gesneden. De smaak is aromatisch en pikant. Bo He verdrijft Wind, koelt de Warmte en gaat de oppervlakkige verschijnselen oftewel symptomen van een externe aanval van Wind-Warmte tegen. Dit kunnen hoest, hoofdpijn, keelpijn, koorts en niezen zijn zoals o.a. geconstateerd wordt bij acute ontsteking van het neusslijmvlies (rinitis) of bijholte (sinusitis), verkoudheid of ontstekingen van de luchtwegen. Bo He wordt eveneens toegepast in verschillende kruidenformule's, tezamen met één of meerdere andere kruiden dus. Men deelt Bo He in onder de kruiden die de oppervlakte vrijmaken (zweetdrijvende middelen of diaforetica) met als onderklasse de pikante en koude kruiden die in staat zijn om oppervlakkige Wind-Warmte te verdrijven.
Mentha piperita Pepermunt. Van dit gekweekte aromatische kruid gebruikt men de verse blaadjes waaruit tevens etherische olie gehaald kan worden. Net als deze Mentha piperita wordt in de ayurveda ook de Mentha arvensis gebruikt.
Mentha pulegium Polei. Deze soort Mentha vinden we ook in de ayurveda terug.
Mentha spicata Groene munt. Deze munt vindt ook ayurvedisch toepassing.
Menyanthes trifoliata Waterdrieblad. De Menyanthes trifoliata wordt ook wel Beverklaver, Boksbonen of Waterklaver genoemd. De bladeren (Folia) van de plant gelden als medisch bruikbare delen. De Menyanthes trifoliata gebruikt men ook in de homeopathie. Het Waterdrieblad wordt ook ayurvedisch toegepast.
Mercurialis annua Eénjarig bingelkruid. Men noemt de Mercurialis annua ook Mercuriaal, Schijtkruid of Smeerwortel. Het gehele kruid (Herba) wordt gebruikt. De Mercurialis annua wordt ook homeopathisch toegepast.
Mespilus germanica Mispel. Bruikbare delen van dit kruid zijn de bast, bladeren, nootjes en vruchten.
Mitchella repens Noordamerikaanse wijnbes. In de ayurveda zien we ook deze Mitchella repens.
Monarda didyma Bergamot of Bergamotplant. De bloemen (Flores), bladeren (Folia) of het gehele kruid (Herba) kunnen gebruikt worden. In de volksgeneeskunde blijken de bladeren toegepast te worden bij storingen aan de spijsvertering. Het blad van de plant is rijk aan etherische (vluchtige) olie die onder andere carvacrol, P-cymeen en thymol als werkzame stoffen bezit. In een voedingssupplement, tezamen met andere kruiden, kunnen ontstekingen van het slijmvlies van de maagwand (gastritis), maagkrampen en spijsverteringsstoornissen (dyspepsie) ondersteunend behandeld worden.
Morinda officinalis De Chinese naam voor dit kruid is 'Ba Ji Tian'. De wortel, Radix Morindae officinalis, van de plant wordt toegepast. Ba Ji Tian toegepast in een kruidenformule, samen met een aantal andere kruiden, versterkt Nier-Jing en bezit een nog krachtiger versterkende (toniserende) werking op Yang. De formule is een tonicum voor het bloed en de energie, zeer geschikt voor het behandelen van impotentie, voortijdige zaadlozing of te weinig sperma bij de man, onvruchtbaarheid bij de vrouw, gepaard gaande met een verminderde seksuele behoefte, bleke gelaatskleur, vroegtijdig grijze haren, algemene zwakte, koude armen en benen, haaruitval of pijn laag in de rug. Ba Ji Tian wordt ingedeeld onder de toniserende kruiden ofwel versterkende middelen (tonica), waarbinnen het een Yang-tonicum is. Versterkende (toniserende) kruiden voeden organen die verzwakt zijn en versterken de functies ervan.
Morus alba Moerbeiboom of Witte moerbeiboom. In China noemt men de Moerbeiboom 'Sang'. Men gebruikt er de bladeren (Sang Ye), bloeiaar (Sang Shen), twijgen (Sang Zhi) en de wortelschors (Sang Bai Pi). Men noemt een zoete of bittere smaak. De fijne takken of twijgen (Sang Zhi ), Ramulus Mori is de farmaceutische naam, worden op de gebruikelijke wijze gedroogd zonder verder nog een bereiding te ondergaan. Het kruid verdrijft Wind en Vochtigheid en maakt de Meridianen vrij en bedaart hierdoor reumatische pijn en kramp in spieren in het bovenste gedeelte van het lichaam zoals de schouders. Sang Zhi past men ook toe in kruidenformule's (tezamen met één of meerdere andere kruiden) en wordt ingedeeld onder de kruiden die Wind en Vocht verjagen. Dit zijn in wezen kruiden tegen reuma (antireumatisch), een aantal ervan zijn tevens werkzaam tegen allergie (antiallergisch).
Morus nigra Zwarte moerbei of Zwarte moerbeiboom. Medisch gezien kunnen de bessen, bladeren en schors van deze vruchtboom toegepast worden.
Myosotis palustris Moeras-vergeet-mij-nietje. Men noemt de Myosotis palustris ook wel Schapengal, Slootbloempjes, Stijfselbloempjes of Watermuizeoor. Van deze plant kunnen de bladeren en bloeiende toppen gebruikt worden.
Myristica fragrans Muskaatnoot, Nootmuskaat, Notemuskaat of Foelie. Een andere naam voor de Myristica fragrans is Myristica officinalis. Medisch kan men gebruik maken van de zaden en de mantel der zaden, er kan ook etherische olie uit gewonnen worden. De Myristica fragrans wordt ook in de ayurveda toegepast. Dit kruid wordt in China 'Rou Dou Kou' genoemd. Men gebruikt daar de zaden (pit) en noemt een scherpe smaak.
Myristica officinalis Een andere naam voor de Myristica officinalis is Myristica fragrans (hier direct boven).
Myroxylon balsamum Perubalsem. Men gebruikt de balsem die verkregen wordt uit de stam en twijgen.
Myrrhis odorata Roomse kervel. Het is een zoet geurend en naar drop smakend kruid.
Myrtus communis Mirt. Bruikbare delen van deze altijd groene struik zijn de glanzende bladeren, vruchten en etherische ofwel vluchtige olie. Van het hout van de Mirt kan wierook gemaakt worden.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ