Geneeskrachtige kruiden: P

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'P' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabel is geplaatst.
ABCDEFGH I JKLMNO • P • QRSTUVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Paeonia alba Witte pioenroos. De Chinese naam voor de Paeonia alba luidt 'Bai Shao Yao'. De wortel ofwel Radix Paeoniae albae wordt toegepast. Men drenkt de wortels eerst in kokend water. Na het drogen worden ze vervolgens in schijfjes gesneden en al dan niet geroosterd gebruikt. Als andere naam voor de Paeonia alba zie je ook Paeonia lactiflora... Bai Shao Yao herstelt het Yin-Yang evenwicht van de Lever, heft een blokkade van Lever-Qi op (o.a. buikkrampen, frustratie, spanning en pijn in zij (zijde) en onderbuik. Matigt het stijgen van Lever-Yang (o.a. algemeen warmtegevoel, rood gezicht, hoofdpijn, hartkloppingen en nervositeit. Harmoniseert de bloedcirculatie, voedt het bloed, trekt het Yin samen en herstelt het evenwicht tussen de defensieve Wei en voedende Ying. Verder bezit Bai Shao Yao krampwerende en ontsmettende eigenschappen, weert het kruid ontstekingen en bevordert de productie van urine (diuretisch of diureticum). Het kruid wordt tevens in nog al wat kruidenformule's, met een aantal andere kruiden tezamen, toegepast. Bai Shao Yao wordt ingedeeld onder de toniserende kruiden, dit zijn middelen met een versterkende werking ofwel tonica, het onderscheidt zich als tonicum voor het bloed.
Paeonia lactiflora Rode pioenroos. Dit kruid wordt in China 'Chi Shao Yao' genoemd. Zowel de Rode pioenroos als de Witte pioenroos zijn varianten van dezelfde soort. Men gebruikt de wortel (Radix) die rood van kleur is. De smaak is zuur en bitter.
Paeonia officinalis Pioen of Pioenroos. Van de Paeonia officinalis kunnen de bloemen (Flores) en de wortel (Radix) geneeskrachtig toegepast worden. Het kruid wordt ook ayurvedisch gebruikt.
Paeonia suffruticosa Pioenboom. Andere namen voor de Paeonia suffruticosa zijn Bergpioen en Boompioenroos. 'Mu Dan Pi' noemt men dit kruid in China. De wortelschors wordt gebruikt, de smaak is bitter en scherp.
Panax ginseng Ginseng. De Panax ginseng wordt ook Koreaanse ginseng, Rode ginseng of Mens-wortel genoemd. De vlezige, geurige wortel blijkt de vorm van een mens te hebben. De wortel bestaat uit twee geledingen waardoor deze lijkt op de benen van de mens. Als medisch gebruikte delen past men de uitgegraven en gedroogde dikke wortel (Radix Ginseng) toe. De plant moet dan een jaar of zeven oud zijn. In China noemt men de Panax ginseng 'Ren Shen' (Menswortel). Er is Ginseng met zowel een witte wortel of 'Bai Shen' als een rode wortel, die 'Hong Shen' wordt genoemd. De rode wortel wordt voor gebruik gestoomd, de witte gewoon gedroogd. Men noteert een zoete, enigszins bittere smaak. Ren Shen stimuleert de bloedsomloop (verlaagt het cholesterol), de produktie van hormonen, het centraal zenuwstelsel ofwel CZS, de stofwisseling en de weerstand van het lichaam (immuunsysteem). Het kruid blijkt een zeer krachtig Qi-tonicum (versterkend) voor ernstige vormen van algemene zwakte, seksuele vermoeidheid, uitputting en vermoeidheid. Het bevordert de aanmaak van vloeistoffen in het lichaam, verbetert het seksueel functioneren en versterkt tevens de bronenergie (Yuan Qi). Ren Shen wordt, samen met andere kruiden, in diverse kruidenformule's toegepast en ingedeeld onder de versterkende ofwel toniserende kruiden (tonica). Het onderscheidt zich in deze groep dan als tonicum voor Qi. Deze versterkende kruiden voeden organen in het lichaam die verzwakt zijn en versterken de functies ervan. Ook in de ayurveda wordt de Panax ginseng toegepast. Ginseng is een zeer duur kruid, misschien wel het meest prijzige van alle zich op de markt bevindende kruiden.
Panax notoginseng Zie voor de Panax notoginseng de Panax pseudoginseng, hier direct onder en / of de Panax ginseng iets hierboven.
Panax pseudoginseng Notoginseng of Pseudoginseng. De Panax pseudoginseng is nauw verwant aan de Koreaanse ginseng. Men noemt de Panax pseudoginseng in China 'San Qi' of 'Tian Qi'. De wortel van de plant (Radix) wordt gebruikt en men noteert een zoete, licht bittere smaak. De farmaceutische naam zoals die wordt gebruikt is Radix Noto- seu Pseudoginseng. San Qi wordt ingedeeld onder de kruiden die het bloed reguleren. Deze bloedregulatoren houden de bloedvaten in een goede staat, gaan bloedingen tegen, bevorderen en harmoniseren de bloedcirculatie.
Panax quinquefolius Amerikaanse ginseng. Wat betreft de eigenschappen blijkt de Amerikaanse ginseng aardig op de Chinese ginseng ofwel Panax ginseng te lijken. Men noemt de Panax quinquefolius in China 'Xi Yang Shen'. Men past de wortel (Radix) toe en noemt een zoete en licht bittere smaak. Panax quinquefolius wordt ook genoteerd als Panax quinquefolium. Letterlijk vertaald betekent Xi Yang Shen Westerse wortel. Het kruid wordt gezien als een versterkend middel ofwel tonicum (tonifiërend of toniserend) en onderscheidt zich binnen deze groep als tonicum voor Yin. De farmaceutische naam is Radix Panacis quinquefolii of Radix Ginseng americana.
Panicum miliaceum Pluimgierst. Deze grassoort wordt al duizenden jaren verbouwd en is ook medisch inzetbaar.
Papaver rhoeas Gewone klaproos. De Papaver rhoeas noemt men ook wel Kankerbloem, Kollebloem of Korenroos. Van dit kruid gebruikt men de bloemen (kroonbladen), soms ook de zaden. Het papaverzaad (Ahiphena) wordt ook ayurvedisch toegepast.
Papaver somniferum Slaapbol. Van de Papaver somniferum, die ook wel Maankop of Papaver genoemd wordt, kunnen de bladeren en oliehoudende zaden toepassing vinden. In de ayurveda gebruikt men het zaad (Ahiphena) van de papaver. Uit het ingedroogde melksap van deze plant kan ook opium gewonnen worden.
Papaya vulgaris Papaja. Een andere naam voor de Papaya vulgaris is Caprica papaya. Men gebruikt de bladeren (Folia) en het melksap (Latex) uit de nog niet rijpe vruchten (Fructus).
Parietaria officinalis Glaskruid. De Parietaria officinalis noemt men ook wel Muurkruid of Sint-Pieterskruid. De afgeplukte bladeren en het sap zijn bruikbaar.
Paris quadrifolia Eenbes. De Paris quadrifolia wordt, naast Eenbes, ook wel Dolwortel genoemd. Het gehele kruid (Herba) is te gebruiken. De Paris quadrifolia wordt ook homeopatisch toegepast.
Parnassia palustris Parnassia of Parnaskruid. Het hele bloeiende kruid (Herba), dus niet de wortels, kan geneeskrachtig toegepast worden.
Passiflora incarnata Passiebloem of Rode passiebloem. Van de Passiebloem gebruikt men het hele kruid (Herba). Ook in de Ayurveda en homeopathie vindt de Passiebloem toepassing. De bloemen (Flores) van het kruid blijken angst en onrust te verminderen (anxiolyticum) en een kalmerend effect te bezitten (sedativum).
Pastinaca sativa Pastinaak. De medisch te gebruiken delen van de Pastinaak zijn de vruchtjes (Fructus). Voor een goed smakende maaltijd is de aromatische pastinaakwortel zeer geschikt.
Paullinia cupana Guarana. Een andere naam voor de Paullinia cupana is Paullinia sorbilis. Men gebruikt de zaden (Semen) van deze stamplant.
Paullinia sorbilis Guarana. Een andere naam voor de Paullinia sorbilis is Paullinia cupana.
Pausinystalia yohimba Yohimbe. Van deze boom kan de schors (Cortex) toegepast worden.
Perna canaliculus Groenlipmossel. Er kan een extract worden bereid uit de voor dit doel speciaal gekweekte Groene lipmossel van Nieuw-Zeeland. Het extract blijkt een heel andere samenstelling dan visolie te hebben. Men heeft in dit extract verschillende vetzuren gevonden: alfalinoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA), docosatrieenzuur (DTA), eisosapentaeenzuur (EPA), eicosatetraeenzuur (ETA), eicosatrieenzuur en stearidonzuur (SDA). Visolie bestaat hoofdzakelijk uit DHA en EPA. Verder worden genoemd: chondroïtine-sulfaten, glucosamine, verschillende mineralen, sterolen en superoxide dismutase (SOD). Het extract van de Groenlipmossel blijkt onder andere ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten.
Persea gratissima Avocado. Het vruchtvlees is bruikbaar. Dit vruchtvlees bevat onder andere aminozuren, vitaminen uit de B-groep, provitamine A en veel vette olie.
Petasites hybridus Groot hoefblad. Men noemt de Petasites hybridus ook Dokkebladen, Pestwortel, Petasites officinalis of Stinkblad. De medisch toe te passen delen van de plant zijn de bladeren, bloemen en wortel. Ook in de homeopathie gebruikt men de Petasites hybridus.
Petasites officinalis Groot hoefblad. Een andere naam voor de Petasites officinalis is Petasites hybridus.
Petroselinum crispum Peterselie. Men noemt de Petroselinum crispum ook Petroselinum hortense. Van dit kruid gebruikt men de vruchten (Fructus), zaden (Semen) en penwortel (Radix). Peterselie is tevens dienstbaar als keukenkruid (specerij). De Petroselinum crispum wordt ook ayurvedisch toegepast. De gebruikte delen zijn dan het kruid (scherp en bitter), de wortel (zoet en bitter) en het zaad (scherp).
Petroselinum hortense Peterselie. Een andere naam voor de Petroselinum hortense is Petroselinum crispum.
Peucedanum ostruthium Meesterwortel of Peucedanum. De Peucedanum ostruthium noemt men ook wel Bergvarkenskervel of Imperatoria ostruthium. De medisch bruikbare delen zijn de aromatisch geurende wortelstok (Radix).
Peumus boldus Boldo. Van dit kruid kunnen de leerachtige bladeren toegepast worden. Men gebruikt de Peumus boldus ook in de homeopathie.
Phaseolus calcaratus Aduki-boon. Dit is een rode kleine boon, in China bekend onder de naam 'Chi Xiao Dou'. Men noteert een zoetzure smaak.
Phaseolus vulgaris Sperzieboon. De Phaseolus vulgaris wordt - naast Sperzieboon - ook gewoon Boon, Princesseboon of Slaboon genoemd. Bruikbaar zijn de bloemen en de schillen van de bonen, dus zonder de zaden. Dit kruid vindt tevens toepassing in de homeopathie.
Phellodendron amurense Kurkboom. De Phellodendron amurense wordt naast Kurkboom ook Gele spar of Notenboom genoemd. In China noemt men dit kruid 'Huang Bai'. De schors wordt toegepast, de smaak noemt men bitter.
Phellodendron chinense Chinese kurkeik. Dit kruid wordt in China 'Huang Bai' genoemd. De smaak blijkt bitter te zijn.
Phoenix dactylifera Dadelpalm. Men gebruikt het rijke vruchtvlees van de dadel. De Phoenix dactylifera gebruikt men ook ayurvedisch.
Phyllitis scolopendrium Tongvaren. De Phyllitis scolopendrium noemt men ook wel Hertstong of Miltkruid. De geneeskrachtig te gebruiken delen zijn de gedroogde verse bladeren.
Physalis alkekengi Jodenkers. De Physalis alkekengi wordt ook wel Ballonplant, Kleine lampionplant of Kriek-over-zee genoemd. Men gebruikt de vruchten ofwel bessen zonder de vruchtkelk en de bladeren van dit kruid.
Physostigma venenosum Calabarstruik. Van deze klimstruik kunnen de zaden (Semen) worden gebruikt.
Phytolacca americana Karmozijnbes. Dit kruid wordt ayurvedisch toegepast.
Picrorhiza kurroa Kutki. Dit Indische geneeskruid wordt ook in de ayurveda gebruikt.
Pilocarpus microphyllus Jaborandi-struik. Van dit kruid worden de bladeren (Folia) gebruikt. De Pilocarpus microphyllus wordt ook homeopatisch toegepast.
Pimenta acris Piment. Een andere naam voor de Pimenta acris is Pimenta racemosa.
Pimenta dioica Piment. Een andere naam voor de Pimenta dioica is Pimenta officinalis. Men gebruikt de vruchten (zaden) van deze groenblijvende boom.
Pimenta officinalis Piment of Pimentbes. De Pimenta officinalis wordt ook Pimenta dioica of Pimento dioica genoemd. Dit kruid wordt ook ayurvedisch gebruikt, men noemt een scherpe smaak.
Pimenta racemosa Piment. Men noemt de Pimenta racemosa ook Pimenta acris. Men wint etherische ofwel vluchtige olie (Oleum) uit de bladeren (Folia) van deze boom.
Pimpinella anisum Anijs. Van dit kruid worden de zaden uit de rijpe vruchten gebruikt, het anijszaad. De vrucht levert ook etherische olie. De Pimpinella anisum vindt ook toepassing in de Ayurveda en homeopathie. Het kruid blijkt kleine organismen te kunnen doden, het bezit antimicrobiële eigenschappen.
Pimpinella magna Grote pimpernel. De Pimpinella magna wordt ook wel Groot sorbenkruid genoemd. Men gebruikt de wortel (Radix) van dit kruid.
Pimpinella major Grote bevernel. Een andere naam voor de Pimpinella major is Bokspeterselie, Grote steenbreek of Pimpinella magna. De gedroogde of verse wortels (Radix) van deze plant vinden toepassing. De Pimpinella major wordt ook homeopatisch gebruikt.
Pimpinella saxifraga Kleine pimpernel. De Pimpinella saxifraga wordt ook wel Kleine bevernel genoemd. Dit kruid vindt ook toepassing in de homeopathie.
Pinellia ternata Pinellia. In China wordt dit kruid 'Ban Xia' genoemd. De gebruikte delen van de plant zijn de wortelknol (Rhizoma). De knolwortel droogt men met behulp van de warmte van de zon. De giftigheid die deze knol bezit blijkt te verminderen door een speciaal bakproces wat toegepast wordt. Men noteert een scherpe (pikante) smaak. Ban Xia blijkt letterlijk vertaald te staan voor Halve zomer, de farmaceutische naam voor de bereiding van de wortel is Rhizoma Pinelliae praeparatum. Als eigenschappen van dit kruid noteert men het; oplossen van slijm (fluim of sputum), harmoniseren van de Maag, Milt en Long, doen dalen van de energie, kalmeren van braken, misselijkheid en oprispingen, het doen drogen van Vochtigheid. Ban Xia wordt tevens in diverse kruidenformule's toegepast. Zo'n formule bestaat dan uit twee of meerdere kruiden. Men deelt Ban Xia in onder de kruiden die de hoest bedaren en het slijm oplossen, het onderscheidt zich hier als Warm kruid dat het Koud slijm oplost.
Pinguicula vulgaris Vetblad. Andere namen voor de Pinguicula vulgaris zijn: Boterwortel, Kleverig viooltje en Vliegenvanger. Men gebruikt de bladeren (Folia) zowel gedroogd als vers.
Pinus alba Witte den. De Pinus alba wordt in de ayurveda gebruikt, men noteert een scherpe smaak.
Pinus montana Bergden. Van deze struikachtige soort gebruikt men de etherische of vluchtige olie (Oleum) die uit de naalden gewonnen kan worden.
Pinus pinaster Zeeden. Men noemt de Pinus pinaster ook wel Heksenmast of Strandpijn. De te gebruiken delen zijn de bladknoppen, het hout, de naalden of het sap.
Pinus silvestris Grove den. De naam van de Pinus silvestris wordt ook wel iets anders geschreven: Pinus sylvestris. Men noemt hem ook wel Greneboom, Mastboom of Pijnboom. Ook van deze soort Pinus wordt de etherische olie gebruikt. Men onttrekt deze olie (Oleum) aan de naalden van de boom.
Piper alba Witte peper. De vruchtjes die eerst groen, later rood en dan zwart kleuren worden gebruikt. Na het schillen verkrijgen we de witte peperkorrels. Tegenwoordig wordt de witte peper meestal in de keuken gebruikt om er spijzen mee te kruiden.
Piper angustifolium Matico. Van de Piper angustifolium gebruikt men de bladeren (Folia).
Piper cubeba Staartpeper. Van deze soort peper worden de nog niet volledig rijpe vruchten als aromatisch bittermiddel gebruikt. De Piper cubeba wordt eveneens ayurvedisch toegepast.
Piper longum Indiase lange peper. De Piper longum wordt ook Pippali genoemd. In de ayurveda wordt deze soort peper ook gebruikt. Men gebruikt de vrucht en noemt een scherpe en zoete smaak.
Piper methysticum Kava. Men past van deze struik de wortels of grote wortelstok toe.
Piper nigrum Zwarte peper. Naast het gebruik in de keuken past men ook de geneeskrachtige werking van de niet geschilde en onrijpe vruchtjes (zwarte peperkorrels) toe. De Piper nigrum wordt tevens ayurvedisch gebruikt. Men noemt hem dan Marich, gebruikt de vrucht en noteert een scherpe smaak. In China heet dit aromatische kruid 'Hu Jiao'. Ook hier noemt men de scherpe smaak.
Pirus malus Appel.
Piscidia erythrina Piscidia. Van deze boom is de schors van de wortel (Radix) toe te passen.
Pistacia lentiscus Mastixboom. De hars (Resina) uit de schors is bruikbaar.
Pisum sativum Erwt. De verse Erwt bevat eiwitten, fosfor, koolhydraten, provitamine A en vitaminen die in de B-groep thuishoren.
Plantago afra Vlozaad. Een andere naam voor de Plantago afra is Bladvlo of Plantago psyllium. Men past het zaad (Semen) van deze plant toe.
Plantago ispaghula Psyllium. De Plantago ispaghula wordt ook Plantago ovata genoemd.
Plantago lanceolata Smalbladige weegbree of Smalle weegbree. De soortnaam lanceolata duidt op de smalle, lancetvormige bladen van de Smalle weegbree. Van dit kruid gebruikt men de blaadjes, het verse sap, de wortels en rijpe zaden. Deze Plantago wordt ook in de homeopathie gebruikt. Het blad blijkt aucubine, carotenen, enzymen, kiezelzuur, looistoffen en slijmstoffen te bevatten. Ook in de zaden vindt men het aucubine en enzymen benevens veel slijmstoffen en vette olie.
Plantago major Grote weegbree. De gebruikte delen zijn gelijk aan de Plantago lanceolata. De Plantago major vindt ook ayurvedisch toepassing.
Plantago media Ruige weegbree. De gebruikte delen zijn gelijk aan de Plantago lanceolata.
Plantago ovata Psyllium. Andere namen voor de Plantago ovata: Ispaghula, Plantago ispaghula of Vlozaad. Het kruid blijkt, met name door de slijmachtige zaden, al jaren toegepast te worden als een laxeermiddel. In de gebieden van herkomst wordt het psylliumzaad traditioneel medicinaal toegepast bij diverse aandoeningen van het stelsel voor de spijsvertering. Ook als een middel tegen darmklachten wordt het psylliumzaad en de psylliumvezel in Europa reeds jarenlang verwerkt in medicijnen en supplementen (voedingssupplementen).
Plantago psyllium Vlozaad. Een andere naam voor de Plantago psyllium is Plantago afra of Psyllium. Dit kruid wordt ook in de ayurveda gebruikt en Snigdhajira genoemd. Men gebruikt het zaad en zaadhulsels van de plant en noemt een zoete smaak.
Platycladus orientalis Biota. Het kruid wordt in China 'Bai Zi Ren' genoemd. Het blijkt op hennepzaad te lijken, men noemt een zoete smaak.
Platycodon grandiflorum Ballonklokje. De Platycodon grandiflorum heeft in China 'Jie Geng' als naam. Men gebruikt de wortel (Radix) die een scherpe, bittere smaak blijkt te bezitten.
Podophyllum peltatum Eendenvoet. De Podophyllum peltatum wordt - naast Eendenvoet - ook wel Meiappel, Noordamerikaans voetblad, Schildvormig voetblad of Vogelvoet genoemd. Men gebruikt een harsachtige stof uit de wortels van de plant. De Podophyllum peltatum wordt tevens ayurvedisch gebruikt. Men noemt een bittere smaak.
Pogostemon cablin Patchouli. De Chinese naam van dit kruid is 'Huo Xiang'. Alles van dit kruid wat boven de aarde uit komt kan toegepast worden. Men noteert een scherpe smaak.
Polygala amara Bittere kruisbloem. Een andere naam voor de Polygala amara is Bittere vleugeltjesbloem. Het hele bloeiende kruid en de wortels zijn te gebruiken. De Polygala amara wordt ook homeopatisch toegepast.
Polygala senega Senega. Medisch maakt men gebruik van de wortel (Radix). Ook in de homeopathie wordt de Polygala senega gebruikt.
Polygala tenuifolia De Polygala tenuifolia wordt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG of TCM) toegepast. Het kruid heet daar 'Yuan Zhi'. Men noteert een scherpe, bittere smaak.
Polygala vulgaris Vleugeltjesbloem.
Polygonatum odoratum Duinsalomonszegel. Andere namen voor de Polygonatum odoratum zijn: Dalkruid en Jacobsladdertje. Als te gebruiken delen noemt men de wortelstok. De Polygonatum odoratum noemt men in China 'Yu Zhu' en spreekt over een zoete smaak.
Polygonum aviculare Varkensgras. Men noemt de Polygonum aviculare ook wel Knoopgras of Weggras. Als geneeskruid is de hele plant (Herba), het verse sap en de wortel (Radix) bruikbaar.
Polygonum bistorta Adderwortel. De Polygonum bistorta wordt ook wel Addertong, Bloedkruid, Hertstong-met-bloemen, Naterwortel of Persicaria bistorta genoemd. Van dit kruid past men de wortelstok toe. In de ayurveda wordt de Polygonum bistorta ook gebruikt, men noteert een samentrekkende smaak.
Polygonum hydropiper Waterpeper. Andere namen voor de Polygonum hydropiper zijn: Bitterplant, Muggenkruid en Vlokruid. Het hele éénjarige kruid kan gebruikt worden.
Polygonum multiflorum Salomonszegel of Fo-Ti. Ayurvedisch wordt de Polygonum multiflorum toegepast. Men gebruikt de bereide wortel en noemt een zure en bittere smaak. In China noemt men dit kruid 'He Shou Wu'. De wortel, Radix Polygoni multiflori, wordt ook in China toegepast. De wortels van het kruid worden eerst in de zon gedroogd en daarna gekookt in water, men noteert ook een zoete en bittere smaak. De letterlijke vertaling van He Shou Wu blijkt Zwartharige meneer He te zijn. He Shou Wu sterkt de Lever, Nier, het Jing en voedt het bloed. Het kruid brengt ook een kwalitatieve verbetering van de botten, het haar, de nagels en pezen teweeg. Verder blijkt het een gunstig effect op een verhoogd cholesterolgehalte van het bloedplasma uit te oefenen (hypercholesterolemie). He Shou Wu wordt ook in enige kruidenformule's toegepast. Deze formule's bestaan dan uit nog één of meerdere andere kruiden. Het kruid deelt men in onder de versterkende ofwel toniserende kruiden (tonica) en het onderscheidt zich in deze groep als tonicum voor het bloed. Deze versterkende kruiden voeden organen in het lichaam die verzwakt zijn en versterken de functies ervan.
Polygonum persicaria Perzikkruid. Het hele kruid (Herba) blijkt bruikbaar te zijn, het is minder scherp dan de Polygonum hydropiper.
Polypodium vulgare Gewone eikvaren. Men noemt de Polypodium vulgare ook wel Boomvaren, Engelzoet, Hanekammen of Stronkvaren. Van deze varen wordt de gedroogde flinke wortelstok toegepast. De smaak blijkt zoet te zijn.
Polyporus officinalis Larikszwam. Van deze op het hout van de Lariks groeiende kurkachtige zwam kunnen de vruchtlichamen gebruikt worden.
Populus nigra Zwarte populier. De Populus nigra wordt ook wel Peppelboom of Wolboom genoemd. Van deze boom zijn de bast van de takken, de jonge bladknoppen en het hout toe te passen.
Populus tremula Ratelpopulier. Andere namen voor de Populus tremula zijn: Epse, Esp, Populus tremuloides, Trilpopulier en Waterpeppel. De te gebruiken delen van deze boom zijn de verse bladeren, bast en het spinthout ofwel de nog niet hard geworden houtlaag onder de schors. Men gebruikt de Populus tremula ook in de ayurveda en noemt een bittere smaak.
Populus tremuloides Ratelpopulier. De Populus tremuloides wordt vaker Populus tremula genoemd.
Poria cocos Een andere naam voor de Poria cocos is Wolfiporia extensa of Wolfiporia cocos. In China kent men dit kruid, het is een soort champignon, onder de naam 'Fu Ling'. Men gebruikt de omhulling ofwel Sclerotium Poriae albae. Men noteert een zoete of flauwe smaak. Fu Ling harmoniseert en versterkt de werking van Maag en Milt (Middelste Verwarmer) en heeft een bevorderende werking op de spijsvertering in het lichaam. Het kruid bezit een vochtafdrijvende (diuretische) werking, bedaart de geest en voedt het hart ingeval van hartkloppingen, nervositeit, slapeloosheid en vergeetachtigheid. Fu Ling wordt samen met andere kruiden gebruikt in een aantal kruidenformule's, het wordt ingedeeld onder de kruiden die vochtigheid verdrijven (diuretica). Het onderscheidt zich hier door het reguleren van de vochthuishouding in het lichaam.
Portulaca oleracea Postelein. Het is een gewas met een hoog gehalte aan slijmstoffen. De te gebruiken delen van de plant zijn het sap en de zaden (Semen).
Potentilla anserina Zilverschoon. Men noemt de Potentilla anserina ook wel Blik, Bliek, Ganzerik of Zilverkruid. De bladeren (Folia), bloemen (Flores) en wortel (Radix) zijn te gebruiken. Deze plant wordt ook in de homeopathie gebruikt.
Potentilla erecta Tormentil. Andere namen voor de Potentilla erecta zijn: Meerwortel, Potentilla silvestris, Potentilla tormentilla, Tormentilla erecta, Weewinde en Weewortel. Van dit kruid wordt de gedroogde wortelstok gebruikt.
Potentilla reptans Vijfvingerkruid. Men noemt de Potentilla reptans ook wel Vijfblad. Van dit kruid vinden de blaadjes en wortel toepasssing.
Potentilla silvestris Tormentil. De Potentilla silvestris wordt ook Potentilla erecta, Potentilla tormentilla en Tormentilla erecta genoemd.
Potentilla tormentilla Tormentil. Thee van deze plant bereid bezit verschillende geneeskrachtige werkingen. Men noemt de Potentilla tormentilla ook: Potentilla erecta, Potentilla silvestris en Tormentilla erecta. Men gebruikt de wortels of wortelstok. Ayurvedisch past men de Potentilla tormentilla ook toe, als smaak noteert men samentrekkend en bitter.
Primula elatior Slanke sleutelbloem. Ook deze soort Primula wordt als geneeskrachtige plant gebruikt met dezelfde werking als de Echte sleutelbloem (Primula veris).
Primula officinalis Sleutelbloem. Een andere naam voor de Primula officinalis is Primula veris.
Primula veris Echte sleutelbloem. De Primula veris wordt - naast Sleutelbloem - ook Bakkruid, Houtstoofjes, Kerkesleutel, Koekebloem, Pannekoeken, Pinksterbloem, Primula officinalis of Struifjes genoemd. Van dit kruid zijn het blad, de bloemen en wortelstok te gebruiken.
Primula vulgaris Sleutelbloem. De Primula vulgaris wordt in de ayurveda gebruikt. Men noteert een bittere smaak.
Prunella vulgaris Brunel. De Prunella vulgaris wordt ook wel Heelkruid genoemd. Ayurvedisch wordt de Prunella vulgaris toegepast, de smaak is bitter en samentrekkend. In China heet het kruid 'Xia Ku Cao'. De te gebruiken delen van de plant zijn de kolven (Spica). De farmaceutische naam is Spica Prunellae. De geoogste kolven worden voor gebruik in de zon gedroogd. De genoteerde smaak is bitter en scherp (pikant). Xia Ku Cao koelt hitte in de Lever, remt de toename van Lever-Vuur en klaart het zicht en is als zodanig werkzaam tegen oogpijn, gezwollen en rode ogen, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaakt door een stijging van het Lever-Vuur. Het kruid koelt Hitte en verkleint zwellingen die van het Warmte-type zijn zoals ontsteking van de borstklieren ofwel mastitis (thelitis), pijnlijke gezwollen borsten, kliergezwellen en kropgezwellen. Het bezit eveneens een bloeddruk verlagende, ontsmettende en de productie van urine (urinedrijvend of diuretisch) bevorderende werking. Xia Ku Cao wordt ook tezamen met een aantal andere kruiden in kruidenformule's toegepast en ingedeeld onder de kruiden die de Warmte (hitte) verdrijven. Deze kruiden bezitten in de eerste plaats ontsmettende, ontstekingswerende en tevens zuiverende eigenschappen. Xia Ku Cao onderscheidt zich in deze groep door het blussen van Vuur en klaren van het zien (het zicht helder maken).
Prunus amygdalus var. amara Bittere amandel. Naast het gebruik in cosmetica en gebak wordt de Bittere amandel ook homeopatisch toegepast.
Prunus amygdalus var. sativa Zoete amandel. Ook van deze soort Amandel worden de vruchten gebruikt.
Prunus armeniaca Bittere abrikoos. Men schrijft i.p.v. Prunus armeniaca ook wel Prunus armenica. Van deze vruchtboom worden de vruchten (Fructus) gebruikt. De Prunus armeniaca wordt ook in de ayurveda toegepast. Men gebruikt dan het zaad en noemt een bittere en zoete smaak. De pit (zaad of Semen) van deze Abrikoos noemt men in China 'Xing Ren'. De farmaceutische naam: Semen Armeniacae amarum. Na het in de zon drogen van deze pitten worden ze tot een fijn poeder vermalen dan wel in kleine stukjes gehakt. Men noteert een bittere smaak. De toe te passen dosis dient in de gaten te worden gehouden; een te hoge dosis blijkt een licht giftige werking op te leveren. Xing Ren heeft als eigenschappen het bevochtigen van de luchtwegen, bedaren van astma en hoest. Het kruid vindt, tezamen met meerdere kruiden, ook toepassing in verschillende formule's van kruiden. Xing Ren wordt ingedeeld onder de kruiden die slijm oplossen en de hoest bedaren en onderscheidt zich hier als een zuiver bedarend kruid ingeval van astma en hoest.
Prunus avium Zoete kers. Andere namen voor de Prunus avium zijn: Kriek, Spaanse kers of Wilde kers. Als te gebruiken delen noemt men het sap, de vruchten en vruchtstelen.
Prunus cerasifera Kerspruim.
Prunus cerasus Zure kers. De Kers op zich of het kersensap is heel gezond. Er bestaan diverse kweekvormen van de Kers. De steeltjes van de kersen (thee) en de kern der pitten (tinctuur) zijn eveneens bruikbaar.
Prunus domestica Pruim of Kwets. In de Pruim treffen we onder andere een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A aan.
Prunus dulcis Amandel.
Prunus japonica Boskers. In China gebruikt men de naam 'Yu Li Ren' voor dit kruid. De pitten, zaden of Semen, worden toegepast. De letterlijke vertaling blijkt Geurige pruimenpit te zijn. De farmaceutische naam is Semen Pruni. Wanneer de vruchten rijp zijn worden de pitten geoogst. Men ontdoet de pit van zijn huls en droogt hem in de zon. Als smaak wordt bitter, pikant en zoet genoemd. In geval van verstopping oftewel constipatie bevochtigt het kruid Yu Li Ren de ingewanden, bevordert de ontlasting en verzacht de stoelgang die veroorzaakt wordt door een stagnatie van Qi in de darmen. Yu Li Ren wordt ingedeeld onder laxerende (purgerende) kruiden (laxativa, purgantia of purgativa) en het onderscheidt zich hier als een zacht, bevochtigend laxatief.
Prunus mume De Prunus mume is een onrijpe pruim die in China 'Wu Mei' heet. Men noemt een zure smaak.
Prunus persica Perzik. Het vruchtvlees of zaad (Semen) kan toegepast worden. Het perzikzaad wordt in China 'Tao Ren' genoemd, men noemt een zoete en bittere smaak.
Prunus spinosa Sleedoorn. Men noemt de Prunus spinosa ook wel Sleebessen, Sleepruim of Trekkebek. Van dit kruid zijn de bast (Cortex), bladeren (Herba), bloemen (Flores) en vruchten (Fructus) toe te passen.
Prunus spp. Wilde kers. De Prunus wordt in de ayurveda toegepast en men noemt hem Padmaka. Men gebruikt de schors (binnenschors) en noemt als smaak: bitter, samentrekkend en zoet.
Psidium guayava Goejave-boom. Van de Psidium guayava kunnen de bladeren (Folia) gebruikt worden.
Psoralea corylifolia Rooserwt. In China wordt dit kruid 'Bu Gu Zhi' genoemd. De gebruikte delen zijn het fruit en de zaden, de smaak is scherp en bitter.
Pterocarpus marsupium Kino-boom. Naast Kino-boom noemt men de Pterocarpus marsupium ook wel Gammalu. Na het insnijden van de stam van deze boom kan er gom uit de schors gewonnen worden.
Pterocarpus santalinus Sandelhout of Rood sandelhout. Toepasbaar is het roodkleurige kernhout van deze boom. Het spinthout moet dus eerst verwijderd worden.
Pueraria lobata Kudzu-wingerd. Dit kruid noemt men in China 'Ge Gen'. Men gebruikt er de wortel (Radix), soms de bloemen (Flores). De smaak van de wortel is zoet en scherp.
Pueraria tuberosa Kudzu. De Pueraria tuberosa ofwel Kudzu gebruikt men in de ayurveda. Men noteert een zoete smaak.
Pulmonaria officinalis Longkruid of Breed longkruid. Andere namen voor de Pulmonaria officinalis zijn: Onze-lieve-vrouwemelk en Vlekkenkruid. Van het kruid kan thee getrokken worden en de grote wortelbladen zijn ook toe te passen.
Pulsatilla vulgaris Wildemanskruid. De Pulsatilla vulgaris wordt ook Anemone pulsatilla, Keukenschel of Paasbloem genoemd. Men gebruikt het hele kruid (Herba), het wordt ook homeopatisch toegepast.
Punica granatum Granaatappel of Granaatappelboom. Van deze boom zijn de schors van de stam, bloemen, takken en wortel te gebruiken. De Punica granatum wordt tevens ayurvedisch toegepast, men noemt hem Dadima. De gebruikte delen zijn de vrucht, vruchtschil en wortelbast.
Pyrus commmunis Peer. De bast (Cortex), de bladeren (Folia) van nog jonge takken en de vruchten (Fructus) zijn te gebruiken.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ