Geneeskrachtige kruiden: S

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'S' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabel is geplaatst.
ABCDEFGH I JKLMNOPQR • S • TUVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Sabadilla officinalis Luiszaad. Een andere naam voor de Sabadilla officinalis is Schoenocaulon officinale. Van dit bolgewas kunnen de zaden (Semen) aangewendt worden.
Sabal serulata Sabal. De Sabal serulata wordt ook Serenaea serulata genoemd. De medisch te gebruiken delen van deze palm zijn de rijpe vruchten (Fructus). De Sabal serulata wordt ook homeopatisch toegepast.
Sabbatia angularis Amerikaanse duizendguldenkruid. Dit kruid wordt in de Ayurveda toegepast, men noteert een bittere smaak.
Saccharum officinarum Suikerriet. Uit de Saccharum officinarum, de meest gekweekte hybride, bereid men rietsuiker en de daar weer van afgeleide producten. In de Ayurveda wordt de Saccharum officinarum gebruikt. Men noemt de smaak, u raadt het al, zoet.
Salix alba Schietwilg. De Salix alba wordt ook wel Bindwilg, Knotwilg, Schotwilg, Tronkboom of gewoon Wilg genoemd. Net als van de andere soorten Wilg kan de schors (Cortex), na droging, toegepast worden. Verder blijken de bladeren (Folia) en katjes tevens bruikbaar te zijn. Een extract van de wilgenbast en het weefsel van het kruid blijkt als voedingssupplement op de markt gebracht onder andere gentisinezuur, salicylaten, salicine, tremulacine en diverse polyfenolen zoals catechine, quercetine en rutine te bevatten. Als eigenschappen worden genoteerd: een pijnstillende (analgetische) werking, ook bij mensen die tobben met degeneratie van gewrichten (artrose) en het behandelen van matige reumatische klachten. Een afkooksel van de bast van deze wilg kan gebruikt worden als kruidenbad tegen reumatische- of gewrichtspijnen en tevens in kompressen en zalven tegen brandwonden, huidzweren en snijwonden.
Salix fragilis Kraakwilg. Van dit kruid kan de gedroogde schors (Cortex) van middeldikke takken gebruikt worden.
Salix pentandra Laurierwilg. Men kan de schors (Cortex) van deze wilg gebruiken.
Salix nigra Wilg. De schors van middelmatig dikke takken vindt toepassing.
Salix purpurea Bittere wilg of Wilg. Geneeskrachtig gezien kan men de verse bast (Cortex) van jonge takken gebruiken. Er kan ook thee van de wilgenbast getrokken worden.
Salvia miltiorrhiza Chinese salie of Rode salie. De wortel van een soort Salie noemt men in China 'Dan Shen'. De farmaceutische naam is Radix Salviae miltiorrhizae. De wortel heeft een rode kleur, Dan Shen betekent letterlijk vertaald dan ook Rode wortel. Voor gebruik wordt de wortel gedroogd en deze bezit een bittere smaak. Dan Shen verwijdt de bloedvaten, weert ontstekingen en werkt verlagend op de bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol. Het kruid koelt Hitte in het Hart en bezit een bedarende werking op slapeloosheid, hartkloppingen, prikkelbaarheid en rusteloosheid die door deze Hitte worden veroorzaakt. Verder heeft het een activerende werking op de bloedsomloop en heft bloedstagnatie op. Verdrijft in het bijzonder schadelijke Hitte in het bloed, onder andere de oorzaak van huiduitslag met ontsteking en roodheid van de huid (zoals psoriasis). Tezamen met andere kruiden wordt Dan Shen ook toegepast in een aantal kruidenformule's. Dan Shen wordt ingedeeld onder de kruiden die het bloed reguleren. Deze bloedregulatoren houden de bloedvaten in een goede staat, gaan bloedingen tegen, bevorderen en harmoniseren de bloedcirculatie.
Salvia officinalis Salie of Echte salie. Men gebruikt de afgeriste bladeren (Folia) en de daaruit gewonnen etherische of vluchtige olie (Oleum), de bloeiende toppen kunnen tevens gebruikt worden. Van dit kruid kan ook thee getrokken dan wel een tinctuur bereid worden. De Salvia officinalis wordt, met een bereiding uit de verse bladeren van de plant, ook in de homeopathie toegepast. Ayurvedisch gebruikt men het kruid ook, de smaak is scherp, bitter en samentrekkend. De bladeren van de Salie bevatten onder andere bitterstoffen zoals picrosalvine en salvine, borneol, cineol, etherische ofwel vluchtige olie (Oleum), hars, kamfer, looistoffen, stoffen met een oestrogene werking en thujon. Als eigenschappen van dit kruid worden genoemd: werkzaamheid tegen bacteriën en micro-organismen (antibacterieel), een middel met samentrekkende (adstringens) en het afscheiden van vocht ofwel de secretie bevorderende werking. De door stoomdestillatie uit de slechts gedeeltelijk gedroogde bladeren verkregen etherische olie blijkt ook door de cosmetische industrie (parfum), de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie en voor het stoken van likeur toegepast te worden. We zijn nog even vergeten dat dit kruid natuurlijk ook culinair in de keuken gebruikt wordt.
Salvia polystachya Chia. In de Ayurveda gebruikt men het zaad (Semen) van dit kruid, de smaak is scherp en zoet.
Salvia pratensis Veldsalie.
Salvia sclarea Scharlei. De te gebruiken delen van deze plant zijn de bladeren, bloeiende toppen en zaden. De etherische of vluchtige olie (Oleum) kan voor aromatherapie gebruikt worden.
Sambucus ebulus Kruidvlier. Men noemt de Sambucus ebulus ook wel Hadig, Kleine vlier of Lage vlier. De bladeren (Folia), de verse of gedroogde bast (Cortex) en de wortel (Radix) zijn bruikbaar. De bessen blijken giftig te zijn.
Sambucus nigra Gewone vlier of Vlierbloesem. Andere namen voor de Sambucus nigra: Heulenteer, Vledder of Vlier. Men gebruikt de bladen, gedroogde bloesems, de rijpe bessen (vruchten) en het gekookte sap uit de bessen. Van de bast van dit kruid kan thee getrokken worden. Homeopatisch worden de verse bladeren en bloemen bereid.
Sanguisorba minor Kleine pimpernel. De Sanguisorba minor wordt ook Bloedkruid of Klein sorbenkruid genoemd. Het hele kruid (Herba) kan gebruikt worden.
Sanguisorba officinalis Grote pimpernel. De Sanguisorba officinalis wordt ook Bloedkruid, Rode pimpernel of Weidepimpernel genoemd. Het bloeiende kruid (Herba) en de wortel (Radix) kunnen toegepast worden. Het homeopathicum Sanguisorba bereid men uit het verse bloeiende kruid.
Sanicula europaea Heelkruid. Naast Heelkruid noemt men de Sanicula europaea ook wel Breukkruid of Sanikel. Het kruid (Herba) en de wortel (Radix) zijn de medisch te gebruiken delen van de plant. Van dit kruid kan ook thee bereid worden.
Santalum album Sandelboom of Sandelhout. Door middel van destillatie kan men een vluchtige olie aan het kernhout van deze boom onttrekken. Sandelhout als wierook is ook heel bekend. De Santalum album past men ook ayurvedisch toe, de naam is dan Chandana. Men gebruikt het hout en de vluchtige olie, de smaak is bitterzoet en samentrekkend.
Santolina chamaecyparissus Heiligenbloem. De Santolina chamaecyparissus wordt ook Cipreskruid of Dwergduizendblad genoemd. Bruikbaar zijn de bladeren, bloeiende toppen en de zaden van het kruid.
Saponaria officinalis Zeepkruid. De jonge bladen en de rijk vertakte, roodbruine wortelstok kunnen toegepast worden.
Sargassum pallidum Sargassum. Deze soort zeewier wordt in China 'Hai Zao' genoemd. De smaak die men noteert is zout.
Sarothamnus scoparius Brem of Bezembrem. Andere namen voor de Sarothamnus scoparius zijn Bezemstruik, Ginster, Kappers en Sarothamnus vulgaris. Dit kruid wordt homeopatisch toegepast.
Sarothamnus vulgaris Brem. De Sarothamnus vulgaris wordt ook wel Bezembrem of Sarothamnus scoparius genoemd. Men gebruikt de jonge loten en toppen van deze plant, soms de wortels en het zaad.
Sassafras albidum Sassafras. Andere namen voor de Sassafras albidum zijn: Sassafras officinale en Sassafras variifolium. Toe te passen delen van deze boom zijn het wortelhout (Lignum) en de etherische of vluchtige olie (Oleum) die men daaruit kan winnen.
Sassafras officinale Sassafras. Een andere naam voor de Sassafras officinale is Sassafras albidum. In de Ayurveda wordt de Sassafras officinale ook gebruikt, de smaak die men noemt is scherp.
Sassafras variifolium Sassafras. Een andere naam voor de Sassafras variifolium is Sassafras albidum.
Satureja calamintha Bergsteentijm. De Satureja calamintha wordt ook wel Bergmunt of Kattemelisse genoemd. De te gebruiken delen zijn de bebladerde en bloeiende stengels.
Satureja hortensis Bonekruid. Satureja hortensis zie je ook wel eens geschreven als Satureia hortensis. Het hele bloeiende kruid kan medisch gebruikt worden, echter zonder de wortels. Het Bonekruid wordt ook ayurvedisch toegepast. Men noteert een scherpe smaak.
Satureja montana Bergbonekruid. Men gebruikt alleen de bloeiende toppen van deze plant.
Saxifraga granulata Knolsteenbreek. Men noemt de Saxifraga granulata ook Haarlems klokkenspel, Steenroosjes of Witte steenbreek. De toe te passen delen van deze plant zijn de bladeren (vers), bloemen en wortel.
Saxifraga tridactylites Kandelaartje. Van dit kruid kan een aftreksel bereid worden, het is verwant aan de Saxifraga granulata.
Scabiosa succisa Blauwe knoop. Een andere naam voor de Scabiosa succisa is Succisa pratensis.
Schisandra chinensis Schisandra. Schisandra chinensis wordt ook als Schisandra sinensis, Schizandra chinensis of Schizandra sinensis geschreven. De vrucht van dit kruid wordt in China 'Wu Wei Zi' genoemd. De farmaceutische naam is Fructus Schisandrae. De vertaling van Wu Wei Zi is, letterlijk gezien, Vijf smaken zaad. Men noteert een overwegend zure smaak voor de vruchten in trosvorm. Na de pluk worden deze vruchten gepeld, in water gekookt en vervolgens voor het gebruik gedroogd. Het kruid Wu Wei Zi blijkt een harmoniserende werking op de productie van vloeistoffen in het lichaam uit te oefenen en gaat abnormaal verlies van vocht zoals een overmatige transpiratie, diarree of buikloop, nachtelijke zaadloop (spermatorroe), veelvuldig plassen of witte vloed (fluor albus) tegen. Het kruid sterkt de energie van de Long, bedaart hoest en bezit een kalmerende werking op de geest.

Wu Wei Zi wordt eveneens, tezamen met verschillende andere kruiden, toegepast in een aantal kruidenformule's en wordt ingedeeld onder de samentrekkende kruiden ofwel adstringentia. Een adstringens is een middel wat een samentrekkende werking op weefsels in het lichaam heeft en deze tevens verstevigt. Verder gaat zo'n middel een abnormaal vochtverlies in het lichaam tegen, zoals incontinentie en een neus die blijft lopen (loopneus) er bijvoorbeeld een paar zijn.

Als de werkzame bestanddelen van de Schisandra chinensis worden onder andere gomisine, schizandrine en schizandrol genoteerd.
In een voedingssupplement, tezamen met een aantal andere kruiden en foliumzuur, wordt het kruid ook gebruikt. Als gebied van toepassing noemt men een gestoorde hormoonbalans, het premenstrueel syndroom (PMS) en een uitblijvende menstruatie (amenorroe).

Schisandra spenanthera Schisandra. De Schisandra spenanthera blijkt dezelfde medicinale eigenschappen te bezitten als de Schisandra chinensis.
Schoenocaulon officinale Luiszaad. Een andere naam voor de Schoenocaulon officinale is Sabadilla officinalis. Men gebruikt de zaden (Semen) van dit bolgewas.
Scleranthus annuus Eénjarige hardbloem. Dit kruid wordt in de Bachbloesem remedies toegepast.
Scorzonera hispanica Echte schorseneer. Geneeskrachtig toepasbaar is de wortel (Radix). Verder blijkt Schorseneer een uitstekend voedsel, zeker voor mensen die een gevoelige maag hebben. Het kookwater is tevens bruikbaar.
Scrophularia ningpoensis Helmkruid. Een andere naam voor de Scrophularia ningpoensis is: Ningpo. In China noemt men het kruid 'Xuan Shen'. Men gebruikt de wortel (Radix), de smaak is bitter en zout.
Scrophularia nodosa Knopig helmkruid. Andere namen voor de Scrophularia nodosa zijn: Aambeiwortel, Groot speenkruid, Helmkruid en Klierkruid. Te gebruiken zijn het kruid (Herba) en de wortel (Radix). Van dit kruid kan thee, tinctuur of zalf bereid worden.
Scrophularia umbrosa Rivierhelmkruid. De Scrophularia umbrosa is ook een lid uit de Helmkruidfamilie. Het kruid kent dezelfde toepassingen als het Knopig helmkruid ofwel Scrophularia nodosa.
Scutellaria baicalensis Glidkruid. Het Chinese glidkruid noemt men 'Huang Qin'. De wortel van de plant ofwel Radix Scutellariae wordt gebruikt. Na het oogsten worden de wortels eerst in kokend water ondergedompeld. Vervolgens worden ze in schijfjes gesneden en puur of in alcohol gebakken toegepast. Men noteert een bittere smaak. Huang Qin blijkt een zeer veelzijdig te gebruiken kruid: het is bloedstelpend, verlaagt bloeddruk en cholesterol, weert ontstekingen en koorts, bevordert de afscheiding van gal door de lever (de galsecretie, het kruid is een cholereticum), hartversterkend, kalmerend, zuiverend en bevordert de urineproductie (urinedrijvend of diuretisch).
Huang Qin heeft een natuurlijke binding met de dikke darm, galblaas, het hart en de long. Het kruid koelt Hitte en droogt Vocht in de volgende Kanalen:
  • Hitte in de bovenste Verwarmer met o.a. dorst, hoest met het opgeven van gele dikke fluimen, koorts, ontstoken zweren of prikkelbaarheid.
  • Hitte en Vocht in de middelste en onderste Verwarmer met diarree, geelzucht, ontstoken urinewegen of pijnlijk plassen (urinelozing).
  • Hitte in de baarmoeder met een dreigende miskraam en rusteloosheid van de foetus.
  • Hitte in de Lever en een stijgend Lever-Yang met een bloeddruk die te hoog is, duizeligheid, hoofdpijn, nervositeit en prikkelbaarheid.
Samen met verschillende andere kruiden wordt Huang Qin tevens toegepast in een aantal kruidenformule's.
Huang Qin wordt ingedeeld onder de kruiden die de Warmte (hitte) verdrijven. Deze kruiden bezitten in de eerste plaats ontsmettende, ontstekingswerende en tevens zuiverende eigenschappen. Binnen deze groep onderscheidt het kruid zich als een Vocht en Warmte verdrijvend kruid.
Scutellaria laterfolia Glidkruid. De hele plant (Herba) vindt toepassing. Ayurvedisch wordt de Scutellaria laterfolia ook gebruikt, de smaak die wordt genoemd is bitter.
Secale cereale Rogge. Als geneesmiddel zijn de alkaloïden in de Rogge van belang.
Sedum acre Muurpeper. Van de Sedum acre gebruikt men het hele kruid (Herba). Het kruid wordt ook homeopathisch toegepast.
Sedum telephium Hemelsleutel. Men noemt de Sedum telephium ook wel Donderloof, Huislook of Sint-Janskruid. Alle gedroogde delen van dit kruid en het verse sap zijn bruikbaar.
Semen myristica Nootmuskaat. In China noemt men dit kruid 'Rou Dou Kou'. Men gebruikt alleen de vruchten van de plant, de smaak is scherp.
Sempervivum tectorum Echt huislook. De Sempervivum tectorum wordt ook Daklook, Donderblad of Huislook genoemd. Het hele kruid (Herba) is toe te passen. De Sempervivum tectorum wordt veelal in de homeopathie gebruikt.
Senecio fuchsii Schaduwkruiskruid. Een andere naam voor de Senecio fuchsii is Senecio nemorensis subsp. fuchsii.
Senecio jacobaea Jacobskruiskruid. Voor wat betreft de oude medische toepassingen werd het Klein kruiskruid vaak verwisseld met het Jacobskruiskruid. Beide soorten blijken in ieder geval deels gelijkende eigenschappen te bezitten.
Senecio nemorensis subsp. fuchsii Schaduwkruiskruid. Een andere naam voor de Senecio nemorensis subsp. fuchsii is Senecio fuchsii. Als drogerij is het hele kruid (Herba) toe te passen.
Senecio vulgaris Klein kruiskruid. Men noemt de Senecio vulgaris ook Kanariekruid, Kruiskruid, Kruiswortel of Sensejuin. Het hele bloeiende kruid is te gebruiken evenals de wortel waar een tinctuur van gemaakt kan worden.
Senna alexandrina Senna. De bladeren en peulen van dit kruid zijn te gebruiken. De Chinese naam voor de Senna alexandrina is 'Fan Xie Ye'. In China gebruikt men alleen de bladeren (Folia), de smaak is zoet en bitter.
Serenaea serulata Sabal. Een andere naam voor de Serenaea serulata is Sabal serulata.
Serenoa repens Koolpalm. Van deze palm kan het zaad (Semen) gebruikt worden.
Serenoa serrulata Zaagpalm. Een andere naam voor de Serenoa serrulata is Sabal of Sabal serulata.
Sesamum indicum Sesam of Sesamzaad. Van deze struik zijn de zaadjes (Semen) bruikbaar. Hieruit kan ook de vette sesamolie (Oleum sesami), een goede spijsolie, geperst worden. Het zaad van de Sesamum indicum wordt ook in de Ayurveda toegepast. De naam is Tila, de smaak zoet.
Sida cordifolia Bala of Indische zandmalve. De Sida cordifolia vindt toepassing in de Ayurveda, de naam is Bala. Men maakt voornamelijk gebruik van de wortel (Radix), de smaak is zoet.
Silybum marianum Mariadistel. Andere namen voor de Silybum marianum zijn Bonte distel, Carduus marianus, Melkdistel en Onze lieve vrouwedistel. Er kan thee van de bladeren (Folia) getrokken worden en van het zaad (Semen) een tinctuur gemaakt. De vrucht (Fructus) zonder zaadpluis blijkt tevens bruikbaar. Van de Silybum marianum wordt ook een homeopathicum bereid. Als werkzame bestanddelen in de vrucht van het kruid noemt men onder andere etherische oliën, flavonollignanen zoals silybine en silymarine, histamine, onverzadigde vetzuren en tyramine. Als voedingssupplement blijkt de Silybum marianum ingezet te kunnen worden bij een zwak functionerende lever en geelzucht (geling of icterus). Een extract van de mariadistelvrucht blijkt een anti-hepatotoxische werking te bezitten zodat dit bruikbaar is bij een aantal vormen van leverontsteking (hepatitis) waaronder ook een door overmatig alcoholgebruik (misbruik) veroorzaakte verschrompeling van de lever (alcoholhepatitis, cirrose).
Sinapsis alba Wit mosterdzaad. De Chinese naam van dit kruid is 'Bai Jie Zi'. Men noemt een scherpe smaak.
Sisymbrium officinale Gewone raket. De Sisymbrium officinale wordt ook Heeskruid, Raket of Steenraket genoemd. Er kan thee van de blaadjes getrokken worden. De bloeiende toppen en het verse sap zijn tevens bruikbaar.
Smilax aspera Steekwinde. Een andere naam voor de Smilax aspera is Struikwinde. Als geneeskrachtig te gebruiken noemt men de wortel (Radix) van de plant.
Smilax medica Sarsaparilla.
Smilax ornata Sarsaparilla. De bruinrode vlezige wortels van deze struik kunnen gebruikt worden.
Smilax regelii Sarsaparille. De geneeskundig toe te passen delen van deze plant zijn de wortels (Radix). De Smilax regelii wordt ook in de homeopathie gebruikt.
Solanum dulcamara Bitterzoet. Andere namen voor de Solanum dulcamara zijn: Elfrank, Kwalsterhout en Wild zoethout. De medisch te gebruiken delen van dit heesterachtige kruid zijn de bladeren (Folia) en de bast (Cortex) van de jonge stengels. De bessen (Fructus) worden tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt.
Solanum lycopersicum Tomaat. De bladeren en stengels van de plant blijken giftig te zijn. Een volrijpe, je ziet ze eigenlijk steeds minder vaak, tomaat echter bevat onder andere een flinke hoeveelheid provitamine A en vitamine C.
Solanum melongena Aubergine. De Aubergine is verwant aan de Tomaat. Men gebruikt alleen de vruchten (Fructus) van de plant, ze bevatten onder andere verschillende saponinen.
Solanum tuberosum Aardappel. Het zetmeel (Amylum) uit de stengelknol van de Solanum tuberosum blijkt medisch toepasbaar.
Solidago virgaurea Guldenroede of Echte guldenroede. Men noemt de Solidago virgaurea ook wel Heidens wondkruid of Heidens wormkruid. De bladeren en bloemen van dit kruid zijn toe te passen, ook de wortels. De Solidago virgaurea wordt tevens homeopathisch gebruikt. Het kruid (Herba) blijkt als ondersteuning inzetbaar bij ontstekingen van de urinewegen en nierstenen of urinestenen (uroliet).
Sonchus arvensis Akkermelkdistel.
Sophora japonica Pagodevormende boom. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCG of TCM) gebruikt men de bloemknoppen (Huai Hua), onrijpe knoppen (Huai Hua Mi) en de vruchten (Huai Jiao) van deze boom. Men noemt de smaak bitter.
Sorbus aucuparia Lijsterbes of Wilde lijsterbes. De Sorbus aucuparia noemt men ook wel Haveres, Kralboom, Kwalsterboom, Kwekkebessen, Kwetsenbeienboom, Saphout, Sappiepenhout, Siepenhout of Vogelbessenboom. De te gebruiken delen van deze boom zijn de bladeren (Folia) en gedroogde of gekookte volrijpe vruchten (Fructus). Als werkzame bestanddelen worden bitterstoffen, etherische olie, looistof, zuren (organische zuren), parasorbinezuur, sorbitol en verschillende vitaminen - vooral vitamine C - genoteerd. De tot moes verwerkte vruchten blijken bruikbaar te zijn bij een gebrek aan eetlust, maagstoornissen en klachten voor wat betreft de vertering van voedsel (digestie ofwel spijsvertering).
Sorbus domestica Peerlijsterbes. De Sorbus domestica blijkt dezelfde geneeskundige eigenschappen te bezitten als de Sorbus aucuparia. De vruchten zijn peervormig.
Spatholobus suberectus De in China gebruikte naam van dit kruid is 'Ji Xue Teng'. Men noemt hier een scherpe en zoete smaak.
Spergularia rubra Rode schijnspurrie. Men noemt de Spergularia rubra ook wel Rode zeemuur, Roodbloemig schubkruid of Schijnspurrie. Het gehele gedroogde kruid (Herba) is te gebruiken.
Sphagnum cymbifolium Veenmos. Het hele kruid (Herba) is bruikbaar.
Spinacia oleracea Spinazie. De bladeren bevatten onder andere provitamine A, vitamine C en aminozuren. Spinazie is tevens rijk aan anorganische zouten.
Spiraea ulmaria Moerasspirea. Van dit kruid zijn het blad, de bloemen, het sap van de jonge scheuten en de wortel toe te passen.
Stachys betonica Bosbetonie. De Stachys betonica vindt toepassing in de Ayurveda, de smaak die wordt genoemd is scherp en bitter.
Stachys officinalis Betonie. Andere namen voor de Stachys officinalis zijn Andoorn, Betonica officinalis en Koortskruid. Men gebruikt de bladeren (Folia) en de wortel (Radix), soms ook het bloeiende kruid (Herba) zonder de wortel. Van dit kruid kan ook een nuttige thee bereid worden.
Stachys palustris Moerasandoorn. Men noemt de Stachys palustris ook wel Andoorn, Hanepoten of Holsteel. De gebruikte delen van de plant zijn de bloeiende toppen.
Stachys sylvatica Bosandoorn. De Stachys sylvatica wordt ook wel Andoorn of Bosnetel genoemd. Ook van deze soort Stachys worden de toppen van de plant die in bloei staan toegepast.
Stegodon orientalis Een andere naam voor Stegodon orientalis is Rhinoceros sinensis. De bereiding heeft als farmaceutische naam Os Draconis. De Chinese naam is 'Long Gu', wat letterlijk 'drakebotten' blijkt te betekenen. Het gaat hier dan niet over planten maar over fossiele gebeenten van zoogdieren, die voor gebruik verbrijzeld worden. Voor een andere manier van bereiden worden de gebeenten voor het verbrijzelen of tot gruis maken gecalcineerd. Dit calcineren vindt kortstondig plaats in een oven, de beenderen worden kalkachtig. Deze tweede methode van bereiden wordt in China 'Duan Long Gu' genoemd. Er wordt een zoete smaak genoteerd.
Long Gu matigt het stijgen van Lever-Yang en bedaart de geest bij het behandelen van rusteloosheid, slapeloosheid, angst, hartkloppingen, prikkelbaarheid, nervositeit en stress. Gaat het verlies aan Vocht in het lichaam door zwakte tegen zoals bij spontaan nachtelijk transpireren, baarmoederbloedingen, witte vloed (fluor albus), nachtelijke zaadloop of plassen in bed (enuresis nocturna ofwel bedwateren).
Samen met een aantal andere kruiden vindt Long Gu tevens toepassing in diverse kruidenformule's. Men deelt Long Gu in onder de kruiden die de geest bedaren. In deze groep vinden we kalmerende mineralen en kruiden die een bevorderende werking op het slapen hebben en kalmerend voor nerveuze spanningen zijn. In deze groep onderscheidt dit kruid zich als een zwaar kalmerend middel.
Stellaria media Vogelmuur. De Stellaria media wordt ook wel Alsine media, Kippemuur, Mier, Muur, Sterremuur of Witte muur genoemd. Het hele gedroogde of verse kruid (Herba) blijkt bruikbaar en tevens het verse sap. De plant wordt ook tot homeopathicum verwerkt. In de Ayurveda maakt men ook gebruik van de Stellaria media, de smaak is bitter en zoet.
Stephania tetrandra In China wordt dit kruid 'Han Fang Ji' genoemd. Men gebruikt de wortels ofwel Radix Stephaniae tetrandrae. Ze worden ontdaan van hun schors, gedroogd in de zon, bevochtigd en vervolgens in stukjes gehakt. Er wordt een bittere en pikante smaak genoteerd. Han Fang Ji verdrijft Wind-Vocht uit de Long, Milt en urinewegen en vermindert reumatische pijn van het Vocht-type (pijn, met gezwollen gewrichten die zwaar aanvoelen). Drijft lichaamsvocht dat overtollig is uit, vermindert waterzucht (oedeem) en werkt bevorderend op de lozing van urine (urinedrijvend of diuretisch). De verdeling van de uit het voedsel op te nemen energie door de huid en het weefsel wordt verbetert (Ying Qi, voedende energie). Han Fang Ji wordt, samen met andere kruiden, in een aantal kruidenformule's toegepast.
Han Fang Ji wordt ingedeeld onder de kruiden die de vochtigheid verdrijven oftewel diuretica. Deze kruiden werken een overschot aan vocht in het lichaam via de urinewegen naar buiten, ze bezitten een zacht filterende werking. Het onderscheidt zich binnen deze groep door het reguleren van de vochthuishouding in het lichaam.
Stevia rebaudiana Honingkruid. Uit de bladeren van deze plant kunnen steviol glycosiden gewonnen worden. Deze natuurlijke zoetstoffen blijken tientallen keren zoeter te zijn dan het ons bekende sucrose. Stevia is dan ook een gezonde vervanger van suiker of bijvoorbeeld aspartaam.
Stillingia sylvatica Stillingia. In de Ayurveda gebruikt men deze Stillingia sylvatica, men noemt een scherpe smaak.
Strychnos nux-vomica Braaknoot. Men gebruikt de vruchten, meer precies de zaden die in deze vruchten (bessen) zitten. Deze zaden worden braaknoten genoemd. De Strychnos nux-vomica wordt ook homeopathisch toegepast.
Styrax tonkinensis Benzoë. Andere namen voor de Styrax tonkinensis zijn Benzoëboom, Saigon of Styrax tonkinense. Door insnijdingen in de stam kan men een harsachtig (melkachtig) product winnen.
Succisa pratensis Blauwe knoop. Men noemt de Succisa pratensis ook wel het Blauw schurftkruid, de Duivelsbeet, Knoop of Scabiosa succisa. Gebruikt kunnen worden: de bladeren, de bloemhoofdjes en de wortel. Er kan ook thee gekookt worden van het gehele kruid inclusief de wortel.
Symphytum officinale Smeerwortel. De Symphytum officinale wordt ook wel Dollehondsbloem, Ezelsoor, Heelwortel, Heilbeen, Hommelwortel, Hondsbeien, Keelwortel, Scheurwortel, Schuurwortel, Spekwortel, Suikerwortel, Timmermanswortel, Vetwortel of Waalwortel genoemd. De delen van dit kruid die toegepast kunnen worden zijn de bladeren, jonge scheuten en de gedroogde of verse wortels. Voor de homeopathie wordt een tinctuur bereid, men gebruikt de verse wortelstok. Ayurvedisch wordt de Symphytum officinale ook toegepast. Men gebruikt de wortel en bladeren, de smaak is zoet en samentrekkend.
Symplocarpus foetidus Stinkende moerasplant. Een andere naam voor de Symplocarpus foetidus is Draconitum foetidum. Dit kruid wordt in de Ayurveda toegepast, de smaak die men noteert is scherp.
Syringa vulgaris Sering. Van deze heerlijk geurende heester kunnen de bladeren (Folia), jonge bast (Cortex) en groene vruchten (Fructus) toegepast worden. Ook de bloemen (Flores) zijn bruikbaar.
Syzygium aromaticum Kruidnagel. Andere namen voor de Syzygium aromaticum zijn: Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata en Jambosa caryophyllus. Gebruikt worden de bloemknoppen en de etherische ofwel vluchtige olie die men daaruit wint. De kruidnagel als specerij is natuurlijk ook geen onbekende.
Syzygium jambos Syzygium. Een andere naam voor de Syzygium jambos is Eugenia jambolana. Van deze boom wordt de schors ofwel Cortex toegepast.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ