Geneeskrachtige kruiden: T

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'T' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabel is geplaatst.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRS • T • UVWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Tabebuia avellanedae Pau d'arco. Dit kruid wordt in de Ayurveda toegepast, men noemt een bittere smaak.
Tagetes erecta Afrikaantje. De blaadjes van de bloemen van dit plantje bevatten luteïne en zeaxanthine, het zijn beide carotenoïden.
Tamarindus indica Tamarinde. Van dit kruid gebruikt men het moes ofwel Pulpa, dit door de reeds rijpe vruchten (peulen) van de schil en zaden te ontdoen. De Tamarindus indica wordt tevens ayurvedisch gebruikt, de smaak is zuur en zoet.
Tamus communis Spekwortel. De Tamus communis wordt ook wel Zwarte brionie genoemd. De wortel (Radix) van deze slingerplant kan toegepast worden.
Tanacetum parthenium Moederkruid. Dit kruid blijkt een verwijdend effect op de vaten te bezitten en zodoende verlichting geeft bij migraine. De te gebruiken delen van de plant zijn de bladeren en stelen.
Tanacetum vulgare Boerenwormkruid. Andere namen voor de Tanacetum vulgare zijn: Chrysanthemum vulgare, Hondenbloem, Papenblad en Pissebed. Het hele bloeiende kruid (Herba), de zaden (Semen) en de bloemen (Flores) apart zijn te gebruiken. We vinden de Tanacetum vulgare ook in de ayurvedische geneeskunde, de smaak die men daar noteert is bitter en scherp.
Taraxacum mongolicum Paardebloem. In China noemt men het kruid 'Pu Gong Ying'. Daar wordt alleen het bovengrondse deel van de plant gebruikt, dus niet de wortel. Er wordt een zoete en bittere smaak beschreven.
Taraxacum officinale Paardebloem. Andere namen voor de Taraxacum officinale zijn: Beddepisser, Blaasbloem, Erdgal, Ertschal, Ganzetong, Hondepol, Hondesla, Hondsbloem, Kaardebloem, Kaarsjesbloem, Kankerbloem, Kettingbloem, Konijnegroen, Leeuwetand, Leontodon taraxacum, Meierbloem, Melkbloem, Molsla, Papenbloem, Pissebloem, Pluisbloem, Schurftbloem, Stinkbloem, Varkensdistel, Wilde cichorei, Zevendistel en Zuurdistel. Men gebruikt het verse, vaak verschillend gevormde, blad (van vooral de bladrozet) en de penwortel (Radix taraxaci). Van de Taraxacum officinale wordt ook een homeopathicum gemaakt en we zien hem in de Ayurveda, men noemt een bittere en zoete smaak. In China noemt men het kruid 'Pu Gong Ying'.
Terminalia belerica Myrobalaan. Dit kruid wordt in de Ayurveda Bibhitaki genoemd, men gebruikt de vrucht (Fructus) en de smaak is samentrekkend.
Terminalia chebula Chebulische myrobalaan of Zwarte myrobalaan. Deze plant wordt ayurvedisch toegepast, de naam is Haritaki. Men gebruikt de vrucht die alle smaken, op zoutig na, bevat. In China heet het kruid 'He Zi'.
Tetraclinis articulata Sandarak. Van deze niet zo grote boom is de gedroogde, uit de stam verkregen, hars (Resina) te gebruiken.
Teucrium chamaedrys Echte gamander. Men noemt de Teucrium chamaedrys ook wel Batengel of Grote gamander. Van deze plant past men het hele kruid (Herba) toe.
Teucrium marum Amberkruid. Voor wat betreft de geneeskrachtige werking blijkt de Teucrium marum de Teucrium chamaedrys te kunnen vervangen.
Teucrium scordium Moerasgamander. Andere namen voor de Teucrium scordium zijn: Knoflookgamander, Watergamander en Waterlook. De gebruikte delen van dit kruid zijn de bladeren en bloeiende toppen.
Teucrium scorodonia Wilde salie. Men noemt de Teucrium scorodonia, naast Wilde salie, ook wel Valse salie of Gamander. Het gehele kruid (Herba) wordt gebruikt. Ook homeopathisch wordt dit kruid toegepast.
Thea sinensis Theestruik. Van deze struik worden de bladeren (Folia) gebruikt.
Theobroma cacao Cacaoboom. Medisch toepasbaar is de olie (het vet) verkregen uit de cacaobonen (zaden) die in de vruchten van deze boom zitten.
Thuja occidentalis Westerse levensboom. Men gebruikt de toppen van de twijgen. Ook homeopathisch wordt deze Thuja toegepast.
Thuja orientalis Levensboom. De Thuja orientalis wordt in China 'Bai Zi Ren' genoemd. De gebruikte delen van dit kruid zijn de zaden (Semen), de smaak is zoet.
Thymus officinalis Echte tijm. Een andere naam voor de Thymus officinalis is Thymus vulgaris.
Thymus serpyllum Wilde tijm. Andere namen voor de Thymus serpyllum zijn: Kruiptijm, Kwendel en Veldtijm. Het hele kruid zonder de wortels wordt gebruikt. De aromatische Wilde tijm is ook goed te gebruiken in de keuken. De Wilde tijm vindt, samen met verschillende andere kruiden en propolis (een product van de bijen) in een voedingssupplement, toepassing bij het behandelen van astma bronchiale, bronchitis, nachtelijke hoest, droge hoest en prikkelhoest.
Thymus vulgaris Echte tijm. De Thymus vulgaris wordt ook Roomse kwendel, Thymus officinalis of Tijmoes genoemd. Het hele bloeiende kruid, liefst alleen de bovenste delen, zonder de wortels wordt toegepast. Naast het homeopathisch toepassen van de Thymus vulgaris wordt dit kruid ook in de Ayurveda gebruikt, men noteert daar een scherpe smaak.
Tilia cordata Winterlinde. Andere namen voor de Tilia cordata zijn: IJpeline, Kleinbladige linde en Lindeboommanneke. Bruikbaar zijn de bloesems (bloemschermen), soms de bladeren en schors. Dit kruid wordt tevens in de homeopathie toegepast.
Tilia grandifolia Linde. Men gebruikt de lindebloesem, er kan ook thee van bereid worden. De Tilia grandifolia vindt tevens in de homeopathie toepassing.
Tilia platyphyllos Zomerlinde. De Tilia platyphyllos wordt, naast Zomerlinde, ook wel Grootbladige linde genoemd. De bruikbare delen zijn gelijk aan de Tilia cordata (Winterlinde).
Tormentilla erecta Tormentil. Andere namen voor de Tormentilla erecta zijn: Meerwortel, Potentilla erecta, Potentilla silvestris, Potentilla tormentilla en Weewinde. Van dit kruid wordt de gedroogde wortelstok gebruikt.
Tragopogon pratensis Gele morgenster. Men noemt de Tragopogon pratensis ook Boksbaard, Salzafij en Suikerjenne. Van dit kruid kunnen de bladeren, het sap en de verse wortel gebruikt worden.
Tribulis terrestris Voetangel. Dit kruid wordt ayurvedisch toegepast, de naam is dan Gokshura. Men gebruikt de vrucht (Fructus), de smaak die men noteert is zoet en bitter. In China heet het kruid 'Chi Li'.
Trichosanthes kirilowii

(Gua Lou Ren)

(het zaad)
Chinese komkommer. In China worden de zaden van de komkommerplant toegepast en de naam is 'Gua Lou Ren'. Het zaad van de plant, ofwel Semen Trichosanthis, wordt in gedroogde vorm gebruikt. Men noemt een zoete smaak voor de zaden. Als eigenschappen noemt men: het kruid brengt Vocht in de darmen, maakt de borstkas vrij, heeft een versterkende werking op de Long en lost tevens fluimen op die van het Warmte-type zijn. Gua Lou Ren wordt samenwerkend met verschillende andere kruiden toegepast in een aantal kruidenformule's.

Het kruid wordt ingedeeld onder de kruiden die slijm (elke ziekelijke ophoping van vocht in het lichaam) oplossen en de hoest bedaren. Het onderscheidt zich in deze groep als een Koud kruid wat Warm slijm oplost. Ook de gedroogde vruchten van de plant, de farmaceutische naam is dan Fructus Trichosanthis, vinden in de Chinese geneeskunde toepassing.
Trichosanthes kirilowii

(Tian Hua Fen)

(de wortel)
Chinese komkommer. Naast de zaden wordt in China tevens de wortel (Radix) van de komkommerplant toegepast en de naam is 'Tian Hua Fen'. De wortels (Radix Trichosanthis) worden in gedroogde vorm gebruikt. De wortels, die wit van kleur zijn, ontdoet men van hun schors. Vervolgens worden ze in fijne plakjes gesneden en in de zon ter droging gelegd. Men noemt een bittere, zure en lichtzoete smaak. Als de eigenschappen worden genoemd: een natuurlijke verwantschap met de Long en de Maag, drijft etter af, schakelt vergiftige (toxische) gezwellen uit en bezit tevens een verlagende werking op de spiegel van de bloedsuiker ofwel de glucose in het bloed. Het koelt inwendige Warmte bij onder andere koorts en ontstekingen en bevordert de aanmaak van vloeistoffen in het lichaam ingeval van dorst, ontstaan door zwakte van Yin zoals bijvoorbeeld bij suikerziekte gezien wordt. Samen met één of meerdere andere kruiden wordt Tian Hua Fen toegepast in een aantal kruidenformule's.

Tian Hua Fen deelt men, net als Gua Lou Ren, in onder de kruiden die slijm (elke ziekelijke ophoping van vocht in het lichaam) oplossen en de hoest bedaren. Het kruid onderscheidt zich in deze groep als een Koud kruid wat Warm slijm oplost. Men past ook de gedroogde vruchten van het kruid ofwel Fructus Trichosanthis in de Chinese geneeskunde toe.
Trifolium album Witte klaver. Een andere naam voor de Trifolium album is Trifolium repens. Deze soort klaver blijkt dezelfde geneeskrachtige werking te bezitten als de Rode klaver (Trifolium pratense).
Trifolium arvense Hazepootje. Van deze plant gebruikt men het hele kruid (Herba) zonder de wortels. Er kan ook een nuttige thee van getrokken worden. Van het kruid wordt ook een homeopathicum bereid.
Trifolium melilotus officinalis Akkerhoningklaver. De Trifolium melilotus officinalis wordt ook Melilotus officinalis genoemd. Men gebruikt het hele kruid (Herba) of alleen de bloemen (Flores).
Trifolium pratense Rode klaver. Het hele kruid is bruikbaar evenals de bloemen (bloemhoofdjes). Ook in de Ayurveda wordt de Trifolium pratense toegepast, men noemt de plant Vana-methika. Men gebruikt de bloemen, de smaak is bitter en zoet.
Trifolium repens Witte klaver. Een andere naam voor de Trifolium repens is Trifolium album.
Trigonella foenum-graecum Fenegriek. Men noemt de Trigonella foenum-graecum ook wel Bokshoorn, Griekenmeel, Grieks hooi, Hilba en Snotpoeder. Het gedroogde en tot poeder verwerkte zaad (Semen) en de bloeiende toppen van dit kruid zijn geneeskrachtig te gebruiken. Er is ook prima thee van te zetten. Fenegriek wordt al duizenden jaren (geschriften van de oude Egyptenaren), zowel medisch als in de keuken, gebruikt in Europa en het Oosten. Ayurvedisch is de Trigonella foenum-graecum ook toe te passen, de naam is Methi. Het zaad van het kruid wordt gebruikt en de smaak is bitter, scherp en zoet. Het kruid noemt men in China 'Hu Lu Ba', hier noemt men de smaak scherp en vrij bitter.
Trigonella coerulea Zevengetijdenklaver.
Triticum aestivum Tarwe. Een andere naam voor de Triticum aestivum is Triticum vulgare. Alleen al voor onze dagelijkse voeding is bijna niets zo gezond als tarwe.
Triticum repens Kweekgras. Het kruid Triticum repens wordt ook wel Bent, Duinreep, Graspeen, Hondehaar, Hondsgras, Knoopgras, Kruipkoren, Kweek, Kwekke, Lidgras, Panen, Peengras, Pees, Peinen, Penen, Pengen, Pest, Puingras, Trekgras of Vogelgras genoemd.
Triticum sativum Tarwe. Bruikbaar is het zetmeel en de olie of tarwekiemolie.
Triticum vulgare Tarwe. Een andere naam voor de Triticum vulgare is Triticum aestivum.
Tropaeolum majus Oostindische kers. Van deze klimmende plant zijn de verse bladeren (Folia), de bloemen (Flores), het vers geperste sap en de zaden (Semen) toe te passen. Er is een antibiotische stof in dit kruid gevonden.
Tropaeolum minus Oostindische kers. Er wordt aan de laagblijvende Tropaeolum minus dezelfde werking toegeschreven als aan de verwante Tropaeolum majus.
Turbina corymbosa Ololiuqui. Andere namen voor de Turbina corymbosa die we tegen kunnen komen zijn: Ipomoea corymbosa, Ipomoea sidaefolia, Rivea corymbosa en Tuinwinde.
Turnera aphrodisiaca Damiaan of Damiana. De Turnera aphrodisiaca wordt in de Ayurveda toegepast, men noemt een scherpe en bittere smaak. Het blad (damiaanblad) van het kruid kan medicinaal ingezet worden.
Tussilago farfara Klein hoefblad. Men noemt de Tussilago farfara ook wel Hoekblad, Klein dokkeblad of Sinte-Carijnskruid. De bladeren van dit kruid zijn te gebruiken, ook voor het trekken van thee. Maar men gebruikt ook wel de bloemhoofdjes, het sap en de wortels. Ook ayurvedisch wordt de Tussilago farfara toegepast en de smaak wordt omschreven als scherp, samentrekkend en zoet.
Typha angustifolia Lisdodde. In de Ayurveda maakt men gebruik van de Typha angustifolia, de smaak blijkt zoet en samentrekkend te zijn.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ