Geneeskrachtige kruiden: U en V

Deze pagina toont een lijst met geneeskrachtige ofwel medicinale planten waarvan de Latijnse namen met een 'U of V' beginnen. Voor de andere letters van het alfabet hebben we aparte pagina's gemaakt. Deze zijn, net als in het algemene lexicon, te bereiken via het horizontale link-alfabet dat direct boven en onder de tabellen is geplaatst.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRST • U • VWXYZ
Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Ulex europaeus Gaspeldoorn. Dit is een Dr. Edward Bach (remedies) kruid.
Ulmus campestris Iep. Een andere naam voor de Ulmus campestris is Ulmus minor.
Ulmus carpinifolia Iep. De Ulmus carpinifolia wordt ook Ulmus minor genoemd.
Ulmus fulva Noordamerikaanse iep. De binnenbast van de Ulmus fulva wordt in de Ayurveda toegepast. Men noteert een zoete smaak.
Ulmus minor Iep. Andere namen voor de Ulmus minor zijn: Gladde iep, Iepelaar, Olm, Ulmus campestris en Ulmus carpinifolia. Men gebruikt de gedroogde schors of bast (Cortex) van deze boom, het best van jonge takken en twijgen. Van de schors kan thee worden gekookt.
Umbellularia californica Sassafras. Deze Californische plant blijkt een effectief werkend middel tegen insecten te zijn. Geneeskrachtig gezien kunnen de bladeren (Flores) van dit kruid toegepast worden.
Umbilicus pendulinus Navelkruid. De verse bladeren en het sap van deze plant zijn toe te passen.
Uncaria rhynchophylla Gambier. De Chinese naam voor dit kruid is 'Gou Teng'. Men gebruikt de doornige takken ofwel Ramulus Uncariae. Er wordt een zoete smaak genoemd. Van Gou Teng noteert men als eigenschappen het koelen van Hitte in de Lever en matigen van een stijgend Lever-Yang met o.a. een bloeddruk die te hoog is, duizeligheid, hoofdpijn, nervositeit of prikkelbaarheid. Het harmoniseert de Lever en bedaart Lever-Wind bij o.a. bevingen, epilepsie, spasmen of stuipen. Verder blijkt het kruid een stuipwerende (anticonvulsieve) en bloeddrukverlagende (hypotensieve) werking te bezitten.
Gou Teng wordt tezamen met meerdere andere kruiden toegepast in verschillende kruidenformule's en wordt ingedeeld onder de kruiden die de inwendige Wind temperen en spasmen en stuipen bedaren. Kruiden uit deze groep blijken ook vaak toegepast te worden bij het behandelen van migraine.
Uncaria tomentosa Katteklauw of Cat's claw. De schors ofwel Cortex van dit kruid is medicinaal toe te passen. Als werkzame bestanddelen worden o.a. pentacyclische en tetracyclische oxindol alkaloïden en polyfenolen genoemd.
Urginea maritima Zee-ajuin. De Urginea maritima wordt ook Scilla maritima genoemd. Men gebruikt de middelste vlezige schubben van de bol (Bulbus). Deze schubben worden gedroogd.
Urtica dioica Grote brandnetel. Andere namen voor de Urtica dioica zijn: Brandekkel, Broeinetel, Hoendernetel, Netelkruid, Prikkers en Tingels. Bruikbaar voor een geneeskrachtige werking zijn de bladeren, toppen en wortels van dit kruid. In de brandnetel vinden we chloor, ijzer, kali, kalk, magnesium, mangaan, natrium, vitamine A, vitamine B, vitamine C en zwavel. Van het gedroogde kruid, over het algemeen van de bladen, kan ook prima thee getrokken worden. De Urtica dioica blijkt als ondersteunende therapie ingezet te kunnen worden bij aandoeningen van reumatische aard. Samen met een aantal andere kruiden, calcium, inositol, lysine, magnesium en vitamine D3 wordt het kruid in een voedingssupplement toegepast ter ondersteuning van een behandeling van botbreuken, botontkalking (osteoporose) en een calcium tekort (hypocalciëmie).
Urtica urens Kleine brandnetel. Voor wat betreft de geneeskrachtige werking is de Urtica urens gelijkwaardig aan de Urtica dioica. De Urtica urens wordt ook homeopathisch toegepast en in de Ayurveda, men noemt een samentrekkende smaak.

Geneeskrachtige kruiden: V

Omhoog

Latijnse naam: Nederlandse naam en bijzonderheden:
Vaccinium macrocarpon Cranberry. Voor geneeskrachtige eigenschappen kunnen de bessen (vruchten) van deze plant gebruikt worden, ze vinden al enige honderden jaren toepassing. Deze bessen bevatten een hoog gehalte aan vitamine C en meer citroenzuur dan we in de citroen zelf aantreffen. Culinair gezien maakt men er onder andere confituren, compote of sap van.
Vaccinium myrtillus Blauwe bosbes. De Vaccinium myrtillus noemt men ook wel Blauwbes, Bosbes, Heidelbeeren of Krakelbes. Van dit kruid kunnen de rijpe bessen (vruchten ofwel Fructus) en jong geplukte bladeren (Folia) toepassing vinden. De gedroogde bosbessen blijken een sterkere werking te bezitten dan de verse.
Vaccinium uliginosum Rijsbes. De bladeren en rijpe vruchten (bessen) van deze struik zijn te gebruiken.
Vaccinium vitis-idaea Rode bosbes. Andere namen voor de Vaccinium vitis-idaea zijn: Krosen, Preiselbes en Vossebes. Men gebruikt de bladeren (Folia), bessen (Fructus) en het sap van deze plant.
Valeriana officinalis Echte valeriaan. Men noemt de Valeriana officinalis ook: Baldriaan, Kattekruidwortel, Valeriaan of Zenuwgoed. De wortel (Radix) van de valeriaanplant is te gebruiken, er kan thee van getrokken of tinctuur van bereid worden. De Valeriana officinalis wordt ook homeopatisch toegepast. In de Ayurveda noemt men de Valeriaan Tagara. Men benut de wortelstok en de smaak blijkt bitter, scherp, zoet en samentrekkend te zijn.
Valerianella locusta Gewone veldsla. Door mensen met een gevoelige maag wordt dit moesgewas van alle rauwkost het best verdragen. De Gewone veldsla bevat veel provitamine A.
Vanilla planifolia Vanille. De Vanilla planifolia wordt ook wel Vanille-orchis genoemd. Van deze Orchidee gebruikt men de nog niet rijpe en gefermenteerde vruchten.
Veratrum album Nieswortel of Witte nieswortel. Men gebruikt de wortelstok van deze plant alleen nog in de volksgeneeskunst en homeopathie.
Verbascum densiflorum Stalkaars. De Verbascum densiflorum wordt ook Verbascum thapsiforme genoemd, men gebruikt de bloemen. De Stalkaars wordt ook homeopatisch toegepast.
Verbascum phlomoides Keizerskaars. Men noemt de Verbascum phlomoides ook wel Toorts. Van dit kruid worden de gedroogde bloemen (Flores) gebruikt.
Verbascum thapsiforme Stalkaars. Een ander naam voor de Verbascum thapsiforme is Verbascum densiflorum.
Verbascum thapsus Koningskaars. De Verbascum thapsus noemt men ook wel Aronskelk, Aronsstaf, Nachtkaars, Toorts of Wolkruid. Men gebruikt de bloemen (Flores) die gedroogd worden en de bladeren (Folia). Ook ayurvedisch wordt dit kruid toegepast. Men gebruikt de bloemen en het kruid (Herba). De beschreven smaak is bitter, samentrekkend en zoet.
Verbena officinalis IJzerhard. Andere namen voor de Verbena officinalis: Eizen, Hardijzer, IJzerkruid, Kerkkruid of Ridderkruid. Van dit kruid zijn de lange bladeren of het hele bloeiende kruid, meestal zonder de wortels, te gebruiken. Van de bladeren kan thee getrokken worden. De Verbena officinalis wordt tevens in de homeopathie en Ayurveda gebruikt.
Veronica anagallis-aquatica Blauwe waterereprijs. De Veronica anagallis-aquatica blijkt dezelfde medische eigenschappen te bezitten als de Veronica beccabunga.
Veronica beccabunga Beekpunge. Men noemt de Veronica beccabunga ook wel Beekereprijs of Waterpunge. Dit is één van de weinige kruiden in Nederland waar men jodium in aantreft. De te gebruiken delen van de plant zijn de bladeren, zowel gedroogd als vers, en de bloeiende toppen. De Veronica beccabunga wordt ook homeopathisch toegepast.
Veronica officinalis Ereprijs. De Veronica officinalis wordt ook wel Mannetjes-ereprijs genoemd. Van dit bloeiende kruid, zonder de wortels, is goed thee te trekken en het verse sap is ook bruikbaar. Het kruid (Herba) bevat onder andere aucubine.
Viburnum lantana Wollige sneeuwbal. Van dit kruid worden de bessen (Fructus) en bladeren (Folia) toegepast.
Viburnum opulus Gelderse roos. Men noemt de Viburnum opulus ook wel Balroos, Sneeuwbal of Watervlier. Men gebruikt over het algemeen de gedroogde bast (Cortex) van deze struik, soms de bloemen. De Viburnum opulus wordt ook in de Ayurveda toegepast, de smaak is bitter en samentrekkend.
Viburnum prunifolium Sneeuwbal of Amerikaanse sneeuwbal. Men gebruikt de schors (Cortex) van deze struik of boom. De Viburnum prunifolium gebruikt men ook in de homeopathie.
Vicia faba Tuinboon. De Vicia faba noemt men ook wel Grote boon. De bloemen (Flores) en de jonge groene peulen (Fructus) zijn te gebruiken.
Vinca minor Kleine maagdenpalm. De Vinca minor wordt ook wel Heeskruid, Steenviolen of Vinkoort genoemd. Men gebruikt het bloeiende kruid inclusief de wortels of de afgeriste bladeren. Van de gewone Nederlandse maagdenpalm wordt voornamelijk tinctuur bereidt.
Vinca rosea Indische maagdenpalm. De bladeren (Folia) van deze Aziatische palmsoort zijn te gebruiken.
Vincetoxicum hirundinaria Engbloem. Andere namen voor de Vincetoxicum hirundinaria zijn: Cynanchum vincetoxicum en Vincetoxicum officinale. Men gebruikt de wortelstok van deze plant.
Vincetoxicum officinale Engbloem. De Vincetoxicum officinale wordt ook Vincetoxicum hirundinaria genoemd.
Viola odorata Maarts viooltje. Men noemt de Viola odorata ook wel Blauw viooltje of Welriekend viooltje. Het hele kruid (Herba) wordt gebruikt; de bladeren (Folia), bloemen (Flores), wortel (Radix) en zaden (Semen). Homeopathisch wordt de Viola odorata ook gebruikt. In de Ayurveda past men deze Viola tevens toe, de smaak is bitter en scherp.
Viola tricolor Driekleurig viooltje. De Viola tricolor wordt ook wel Akkerviooltje, Duinviooltje, Stiefmoedertje of Wilde pensée genoemd. Ook van deze soort Viola gebruikt men het gehele bloeiende kruid, soms de wortel. Van de Viola tricolor wordt tevens een homeopathicum bereid. Het Driekleurig viooltje bevat onder andere flavonoïden met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en het kruid heeft tevens een zuiverende werking op het bloed.
Viscum album Maretak. Andere namen voor de Viscum album: Duivelsnest, Mistel en Vogellijm. Men gebruikt de bebladerde toppen van het kruid, de bladeren worden afgerist. Men past de Viscum album ook in de Ayurveda en homeopathie toe.
Vitex agnus-castus Kuisbes. Men noemt de Vitex agnus-castus, naast Kuisbes, ook wel Monnikspeper. De bessen (Fructus) van deze plant kunnen toegepast worden. De belangrijkste werking van dit kruid blijkt het in evenwicht houden van de hormoonspiegels in het lichaam te zijn.
Vitis vinifera Wijnstok. Bruikbaar zijn de bladeren, ze bevatten anthocyanen en looistoffen. Een verse druif bevat - naast water en suiker - eiwitten, kalium, provitamine A, vitaminen uit de B-groep en vitamine C. De gedroogde druif kennen we als rozijn. Druiven worden als bloedzuiverend gezien. Ayurvedisch past men de Vitis vinifera ook toe, de smaak van de rozijnen is zoet.
ABCDEFGH I JKLMNOPQRSTUVWXYZ