Antioxidanten

Een antioxidant of antioxidans, de woorden zeggen het eigenlijk al, is een stof die oxidatie tegengaat. Toegepast in een levensmiddel maakt dit het product beter houdbaar. Deze stoffen zijn in staat de verandering van kleur en bederf door het oxiderende effect van zuurstof af te remmen.
Deze lijst maakt deel uit van de reeks Bicom additieven (E-nummers) testampullen. Met behulp van de navigatie tabel onderaan deze pagina kunt u de andere lijsten uit deze reeks gemakkelijk bereiken.

Antioxidanten 1:
  • E320   Butylhydroxyanisol of BHA.
    BHA wordt, om ranzigheid te beperken, toegepast als antioxidant in vetten en oliën. BHA kan echter vrije radicalen vormen in combinatie met vitamine C.
  • E321   Butylhydroxytolueen of BHT.
    In een hoge concentratie kan BHT schade aan de lever veroorzaken. Verder is het bekend dat er allergische reacties kunnen optreden.
  • E1102 Glucoseoxidase.
Antioxidanten 2:
  • E310  Propylgallaat.
  • E311  Octylgallaat.
  • E312  Dodecylgallaat.
    Deze drie gallaten mogen niet in baby- en kindervoeding toegepast worden. Ze worden synthetisch gemaakt en tot propanol en galzuur afgebroken in de darm. Galzuur kan eczeem, maagproblemen, leverbeschadiging en hyperactiviteit veroorzaken.
Antioxidanten 3:
  • E306  Tocoferol.
  • E307  Alfa-tocoferol.
  • E308  Gamma-tocoferol.
  • E309  Delta-tocoferol.
    Tocoferol is vitamine E en heeft een remmende werking op de vorming van schadelijke reactieve stoffen in het lichaam. In een hoge concentratie kan vitamine E echter sterke bijwerkingen oproepen. Alfa-, delta- en gamma-tocoferol worden synthetisch bereid.
Antioxidanten 4:
  • E300  Ascorbinezuur.
  • E301  Natriumascorbaat.
  • E302  Calciumascorbaat.
  • E304  Vetzuuresters van ascorbinezuur of Ascorbylpalmitaat .
    Ascorbinezuur is vitamine C en remt de vorming van schadelijke reactieve stoffen in het lichaam. Ascorbaten kunnen het bruin kleuren van fruit of vlees voorkomen en zijn ook een middel om brood te verbeteren.
Alle nummers voorafgegaan door de letter 'E' zijn goedgekeurd in de Europese Unie. Dit wil overigens niet zeggen dat ze in elk van de aangesloten landen ook allemaal toegepast worden.

Navigatie tabel additieven pagina's:


Paginanummer: Naam van de additieven ampullen pagina:
Pagina 0, de inleiding Additieven of E-nummers.
Pagina 1 Antiklontermiddelen en glansmiddelen.
• Pagina 2 Antioxidanten ( = deze pagina).
Pagina 3 Aromastoffen of smaakversterkers.
Pagina 4 Conserveringsmiddelen.
Pagina 5 Emulgators.
Pagina 6 Geleermiddelen of verdikkingsmiddelen.
Pagina 7 Kleurstoffen.
Pagina 8 Zoetstoffen.
Pagina 9 Zuurteregelaars.

De complete testdoos met E-nummers bevat de, in de praktijk bewezen, meest voorkomende belastingen voor ons lichaam. Op deze pagina door additieven zoals de antioxidanten in onze voedingsmiddelen. Met deze testampullen kan er door middel van Bioresonantie of Electroacupunctuur getest èn behandeld worden.
Omhoog