Conserveringsmiddelen

Bacteriën en schimmels veroorzaken het vroegtijdig bederf van onze voedingsmiddelen. Door een conserveermiddel toe te passen kunnen we dit proces wat vertragen en zodoende de houdbaarheid verlengen. Conserveringsmiddelen zijn in een hele reeks producten toegestaan.
Deze lijst maakt deel uit van de reeks Bicom additieven (E-nummers) testampullen. Met behulp van de navigatie tabel onderaan deze pagina kunt u de andere lijsten uit deze reeks gemakkelijk bereiken.

Conservering 1:
  • E160b Annatto, orleaan, bixine of morbixine.
    Annatto wint men uit de zaden van de Annatto boom (de Bixa orellana). Deze stof kan eczeem of allergie veroorzaken.
  • E200   Sorbinezuur.
    Sorbinezuur wordt veelal synthetisch bereid maar kan ook uit de wilde lijsterbes (de Sorbus aucuparia) gewonnen worden. Dit zuur kan irritatie van de huid oproepen. Het mag volgens de warenwet in talloze voedingsmiddelen en producten gebruikt worden.
  • E201   Natriumsorbaat.
    Dit zout kan zowel langs natuurlijke weg gewonnen worden als synthetisch aangemaakt.
  • E202   Kaliumsorbaat.
    Kaliumsorbaat wordt net als Natriumsorbaat gemaakt uit sorbinezuur echter met een toevoeging van kaliumhydroxide. Het lost beter op dan sorbinezuur.
  • E203   Calciumsorbaat.
    Calciumsorbaat heeft een sterke antibacteriële werking. Al deze sorbaten worden als conserveringsmiddel veel gebruikt.
Conservering 2:
  • E210   Benzoëzuur.
    Benzoëzuur wordt meestal chemisch gemaakt uit tolueen. Het kan vooral bij mensen met eczeem of astma allergische reacties uitlokken. Verder kan het in hoge concentratie maagklachten veroorzaken.
  • E211   Natriumbenzoaat.
    Dit zout kan in een niet zure omgeving antibacterieel werken. Ook deze stof kan allergie opleveren bij aandoeningen aan de huid en bij astma.
  • E212   Kaliumbenzoaat.
  • E213   Calciumbenzoaat.
Conservering 3:
  • E214   Ethyl-phydroxybenzoaat (ethylparaben).
  • E215   Ethyl-phydroxybenzoaat natriumverbinding.
  • E216   Propyl-phydroxybenzoaat (propylparaben).
  • E217   Propyl-phydroxybenzoaat natriumverbinding.
  • E218   Methyl-phydroxybenzoaat (methylparaben).
  • E219   Methyl-phydroxybenzoaat natriumverbinding.
    Voor alle hierboven genoemde benzoaten en benzoëzuur geldt dat ze, met name bij mensen met astma of huidaandoeningen, allergische reacties kunnen genereren. Deze benzoaten lossen veel beter op dan benzoëzuur zodat ze veel vaker gebruikt worden. Een te hoge dosering van een benzoaat kan irritatie van het maagdarmkanaal opleveren.
Conservering 4:
  • E220   Zwaveldioxide.
    Meestal synthetisch en irritatie van het maagdarmkanaal mogelijk.
  • E221   Natriumsulfiet.
  • E222   Natriumbisulfiet.
  • E223   Natriummetabisulfiet.
  • E224   Kaliummetabisulfiet.
    Alle hier genoemde sulfieten worden langs chemische weg kunstmatig vervaardigd. In biologisch geteelde wijn zijn alleen de nummers E220 + E224 toegestaan.
Conservering 5:
  • E226   Calciumsulfiet.
  • E227   Calciumbisulfiet.
  • E228   Kaliumbisulfiet.
    Voor alle bovengenoemde sulfieten geldt dat vooral astma patiënten voorzichtig met deze giftige stoffen moeten zijn.
  • E230   Bifenyl of difenyl.
    Deze stof kan niet met water van de schil van citrusfruit worden gewassen. Bifenyl kan irritatie aan ogen en slijmvliezen maar ook braken tot gevolg hebben wanneer er direct contact met deze stof ontstaat. Wanneer de stof in de schil van citrusvruchten mag voorkomen zit hij natuurlijk ook in sommige vruchtensappen, limonades en jam.
  • E231   Orthofenylfenol. E231 + E232 zijn goed in water oplosbaar.
Conservering 6:
  • E232   Natriumorthofenylfenol.
    Mag alleen toegepast worden op citrusfruit.
  • E233   Thiabendazol.
    Dit conserveringsmiddel valt nu onder de bestrijdingsmiddelen.
  • E234   Nisine.
    Nisine wordt geproduceerd door de Streptococcus lactis bacterie.
  • E235   Natamycine.
    De Streptococcus natalensis bacteriën produceren Natamycine.
Conservering 7:
  • E236   Mierezuur.
    Mierezuur komt in de brandnetel (de Urtica) voor maar wordt meestal synthetisch vervaardigd. Het is een bijtend zuur en werd in voorbije jaren als diureticum gebruikt. Het wordt toegevoegd aan ijs, snoep, frisdrank en diverse bakwaren.
  • E237   Natriumformiaat.
    Natriumformiaat wordt gebruikt in dranken zonder alcohol, groenten in het zuur en vruchtensap.
  • E238   Calciumformiaat. Idem als E237.
  • E239   Hexamine of Hexamethyleentetramine.
    Het is een synthetische stof die verkregen wordt uit formaldehyde en ammonia of het is een derivaat van benzeen. Dit voedseladditief wordt afgeraden.
Conservering 8:
  • E242   Dimethyldicarbonaat.
  • E249   Kaliumnitriet.
    Tegen botulisme en het pept de kleur van vleeswaren op.
  • E250   Natriumnitriet. Idem als E249.
  • E251   Natriumnitraat of chilisalpeter.
    Nitraat kan makkelijk omgezet worden in nitriet.
  • E252   Kaliumnitraat of salpeter. Idem als E251.
Nitraat in E251 + E252 kan, via nitriet, in het lichaam omgezet worden tot nitrosamine wat een kankerverwekkende (carcinogeen) stof is. Als additief in voeding is dit verwaarloosbaar ten opzichte van de hoeveelheden die in ons leidingwater en een aantal bladgroenten voorkomen.
Conservering 9:
  • E280   Propionzuur.
    Dit conserveermiddel behoort tot de vetzuren.
  • E281   Natriumpropionaat.
    Dit is het natriumzout van propionzuur.
  • E282   Calciumpropionaat.
    Dit is het calciumzout van propionzuur.
  • E283   Kaliumpropionaat.
    Dit is het kaliumzout van propionzuur.
    Alle propionaten worden toegepast in banket, brood, roggebrood en andere producten uit de bakkerij. Deze middelen zijn werkzaam tegen schimmels.
Conservering 10:
  • E290   Kooldioxide of koolzuur.
    Kooldioxide wordt toegepast als de 'prik sensatie' in frisdranken of limonade (denk aan maagklachten!) en groente conserven.
  • E629   Calciumguanylaat.
  • E925   Chloor.
    Chloor wordt ingezet als broodverbeteraar en wordt ook gebruikt om meel te bleken.
  • E926   Chloordioxide.
  • E1105 Lysozym hydrochloride.
    Lysozym is een enzym wat wordt gebruikt als conserveermiddel. Het is een eiwit en alle eiwitten kunnen helaas allergieën veroorzaken.

Alle nummers voorafgegaan door de letter 'E' zijn goedgekeurd in de Europese Unie. Dit wil overigens niet zeggen dat ze in elk van de aangesloten landen ook allemaal toegepast worden.

Navigatie tabel additieven pagina's:


Paginanummer: Naam van de additieven ampullen pagina:
Pagina 0, de inleiding Additieven of E-nummers.
Pagina 1 Antiklontermiddelen en glansmiddelen.
Pagina 2 Antioxidanten.
Pagina 3 Aromastoffen of smaakversterkers.
• Pagina 4 Conserveringsmiddelen ( = deze pagina).
Pagina 5 Emulgators.
Pagina 6 Geleermiddelen of verdikkingsmiddelen.
Pagina 7 Kleurstoffen.
Pagina 8 Zoetstoffen.
Pagina 9 Zuurteregelaars.

De complete testdoos met E-nummers bevat de, in de praktijk bewezen, meest voorkomende belastingen voor ons lichaam. Op deze pagina door additieven zoals de conserveringsmiddelen in onze voedingsmiddelen. Met deze testampullen kan er door middel van Bioresonantie of Electroacupunctuur getest èn behandeld worden.
Omhoog