Emulgators

De regelrechte vertaling van 'emulgeren' is het maken van een emulsie. Met emulgatoren is het mogelijk stoffen die van oorsprong niet mengbaar zijn te binden. Als sprekend voorbeeld hier vet met water! Deze stoffen mogen gebruikt worden in koek, gebak, soep, margarine, saus, jus, desserts en divers 'knabbel-voeder'.
Deze lijst maakt deel uit van de reeks Bicom additieven (E-nummers) testampullen. Met behulp van de navigatie tabel onderaan deze pagina kunt u de andere lijsten uit deze reeks gemakkelijk bereiken.

Emulgators 1:
  • E322  Lecithine. Er bestaat ook soja-lecithine gemaakt uit soja natuurlijk.
  • E422  Glycerol. Glycerol wordt in veel bakproducten toegepast.
  • E470  Vetzuurzouten.
    Vetzuurzouten worden uit vetten gewonnen. Deze E470 wordt maar liefst toegepast als antiklontermiddel, bakverbeteraar, emulgator en stabilisator. E470 is onderverdeeld in Calcium-, Kalium- of Natriumzout.
Emulgators 2:
  • E471   Glycerol-vetzuuresters.
  • E472a idem als E471 maar een verestering met azijnzuur.
  • E472b idem als E471 maar een verestering met melkzuur.
  • E472c idem als E471 maar een verestering met citroenzuur.
  • E472d idem als E471 maar een verestering met wijnsteenzuur.
  • E472e idem als E471 maar een verestering met monoacetyl.
  • E472f  idem als E471 maar een verestering met azijnzuur en wijnsteenzuur.
    E471 + E472 zijn allen Mono- en diglyceriden en worden in een lange reeks producten gebruikt.
Emulgators 3:
  • E473  Sucrose-vetzuuresters. Syntetisch gemaakt uit vetten.
  • E474  Sucroglyceriden.
  • E475  Polyglycerolesters van vetzuren. Dit is een bak- en broodverbeteraar.
    E473 + E474 worden onder andere toegevoegd aan bouillon, ijs en soep.
Emulgators 4:
  • E491  Sorbitaanmonostearaat. Wordt gemaakt uit sorbitol en stearinezuur.
  • E492  Sorbitaantristearaat. Ook dit stearaat wordt gemaakt uit sorbitol en stearinezuur.
  • E493  Sorbitaanmonolauraat. Ook deze weer uit sorbitol maar nu met laurinezuur.
  • E494  Sorbitaanmonoöleaat. Gemaakt uit sorbitol en oliezuur.
  • E495  Sorbitaanmonopalmitaat. Dit palmitaat wordt gemaakt uit palmitinezuur en sorbitol.
    Dit E-49x trosje is antischuimmiddel, stabilisator of emulgator en ze worden syntetisch uit vetten gemaakt. Ze worden ook weer afgebroken tot sorbitol en stearinezuur, stearaat, lauraat of palmitinezuur.

Alle nummers voorafgegaan door de letter 'E' zijn goedgekeurd in de Europese Unie. Dit wil overigens niet zeggen dat ze in elk van de aangesloten landen ook allemaal toegepast worden.

Navigatie tabel additieven pagina's:


Paginanummer: Naam van de additieven ampullen pagina:
Pagina 0, de inleiding Additieven of E-nummers.
Pagina 1 Antiklontermiddelen en glansmiddelen.
Pagina 2 Antioxidanten.
Pagina 3 Aromastoffen of smaakversterkers.
Pagina 4 Conserveringsmiddelen.
• Pagina 5 Emulgators ( = deze pagina).
Pagina 6 Geleermiddelen of verdikkingsmiddelen.
Pagina 7 Kleurstoffen.
Pagina 8 Zoetstoffen.
Pagina 9 Zuurteregelaars.

De complete testdoos met E-nummers bevat de, in de praktijk bewezen, meest voorkomende belastingen voor ons lichaam. Op deze pagina door additieven zoals de emulgators in onze voedingsmiddelen. Met deze testampullen kan er door middel van Bioresonantie of Electroacupunctuur getest èn behandeld worden.
Omhoog