Zuurteregelaars

Voor het verkrijgen van een wat zuurdere of zure smaak dan wel een van tevoren vastgestelde zuurtegraad worden aan een gerecht of voedingsmiddel zuurteregelaars toegevoegd. Deze regelaars mogen aan alle levensmiddelen toegevoegd worden.
Deze lijst maakt deel uit van de reeks Bicom additieven (E-nummers) testampullen. Met behulp van de navigatie tabel onderaan deze pagina kunt u de andere lijsten uit deze reeks gemakkelijk bereiken.

Zuurteregelaars 1:
  • E260   Azijnzuur.
    Dit zuur kan verkregen worden door distillatie of met behulp van bacteriën.
  • E261   Kaliumacetaat. Dit is het kaliumzout van azijnzuur.
  • E262   Natriumacetaat en natriumdiacetaat.
    Dit acetaat is het natriumzout van azijnzuur.
  • E263   Calciumacetaat. Dit is het calciumzout van azijnzuur.
    Deze acetaten functioneren ook nog als een conserveermiddel en zijn werkzaam tegen bacteriën en schimmels.
Zuurteregelaars 2:
  • E270   Melkzuur (lactaat).
    Het wordt gemaakt door bacteriën die melkzuur vormen.
  • E296   Appelzuur (malonaat).
    Appelzuur stabiliseert de kleur van fruit en groente.
  • E297   Fumaarzuur.
  • E325   Natriumlactaat. Dit is het natriumzout van melkzuur.
  • E326   Kaliumlactaat. Dit is het kaliumzout van melkzuur.
  • E327   Calciumlactaat. Dit is het calciumzout van melkzuur.
    Deze lactaten versterken ook de antioxidatieve werking van andere additieven.
Zuurteregelaars 3:
  • E330   Citroenzuur of citraat.
    De schimmel Aspergillus niger kan door het fermenteren van melasse citroenzuur aanmaken. Dit zuur kan ook langs synthetische weg bereid worden of uit de citroen en ander citrusfruit. Het versterkt de werking van andere hulpstoffen en wordt in een lange reeks producten toegepast.
  • E331   Natriumcitraat. Dit is het natriumzout van citroenzuur.
  • E332   Kaliumcitraat. Dit is het kaliumzout van citroenzuur.
  • E333   Calciumcitraat. Dit is het calciumzout van citroenzuur.
  • E334   Wijnsteenzuur.
    Wijnsteenzuur is een bijproduct uit de fabricage van wijn en komt natuurlijk ook voor in de druiven zelf.
Zuurteregelaars 4:
  • E335   Natriumtartraat. Dit is het natriumzout van wijnsteenzuur.
  • E336   Kaliumtartraat. Dit is het kaliumzout van wijnsteenzuur.
  • E337   Natriumkaliumtartraat. Dit is het natriumzout en kaliumzout van wijnsteenzuur.
  • E338   Fosforzuur. Het is een chemische verbinding van tricalciumfosfaat en zwavelzuur.
Zuurteregelaars 5:
  • E339   Natriumfosfaten. Dit is het natriumzout van fosforzuur.
  • E340   Kaliumfosfaten. Dit is het kaliumzout van fosforzuur.
  • E341   Calciumfosfaten. Dit is het calciumzout van fosforzuur.
  • E343   Magnesiumfosfaten.
  • E350   Natriummallaat.
  • E351   Kaliummallaat.
  • E352   Calciummallaat. Deze drie mallaten zijn organisch zuur.
Zuurteregelaars 6:
  • E353   Metawijnsteenzuur.
  • E354   Calciumtartraat.
  • E450a Natriumkaliumdifosfaat.
  • E450b Natriumkaliumtrifosfaat.
  • E450c Natriumkaliumpolyfosfaat. Deze fosfaten zijn zouten van fosforzuur.
Zuurteregelaars 7:
  • E526   Calciumhydroxide.
  • E527   Ammoniumhydroxide (ammoniak).
    Deze hydroxide's vallen onder de minerale basen, zouten of zuren.
  • E529   Calciumoxide.
  • E540   Calciumdifosfaat.
  • E543   Natriumcalciumpolyfosfaat.
  • E544   Calciumpolyfosfaat.
    In een hoge concentratie kunnen polyfosfaten enzymen in onze spijsvertering afremmen.
Zuurteregelaars 8:
  • E500   Natriumcarbonaten.
  • E501   Kaliumcarbonaten.
  • E503   Ammoniumcarbonaten.
  • E504   Magnesiumcarbonaten.
    Deze vier carbonaten vallen onder de minerale basen, zouten of zuren en kunnen ook als rijsmiddel fungeren.
Zuurteregelaars 9:
  • E507   Zoutzuur of waterstofchloride. Zoutzuur komt als maagzuur in onze maag voor.
  • E508   Kaliumchloride. Kan als alternatief voor keukenzout (natriumchloride) dienen.
  • E509   Calciumchloride. Deze stof mag in biologische kaas gebruikt worden.
  • E510   Magnesiumchloride.
Zuurteregelaars 10:
  • E513   Zwavelzuur.
  • E514   Natriumsulfaten.
  • E516   Calciumsulfaat. E516 mag ook in biologische producten gebruikt worden.
  • E524   Natriumhydroxide of natronloog.
  • E525   Kaliumhydroxide.
Zuurteregelaars 11:
  • E574   Gluconzuur.
  • E575   Glucono-delta-lacton.
  • E576   Natriumgluconaat.
  • E577   Kaliumgluconaat.
  • E578   Calciumgluconaat.
Zuurteregelaars 12:
  • E920   L-cysteïne.
  • E921   L-Cystine.
    E920 + E921 zijn essentiële aminozuren en zij verbeteren brood of meel.

Alle nummers voorafgegaan door de letter 'E' zijn goedgekeurd in de Europese Unie. Dit wil overigens niet zeggen dat ze in elk van de aangesloten landen ook allemaal toegepast worden.

Navigatie tabel additieven pagina's:


Paginanummer: Naam van de additieven ampullen pagina:
Pagina 0, de inleiding Additieven of E-nummers.
Pagina 1 Antiklontermiddelen en glansmiddelen.
Pagina 2 Antioxidanten.
Pagina 3 Aromastoffen of smaakversterkers.
Pagina 4 Conserveringsmiddelen.
Pagina 5 Emulgators.
Pagina 6 Geleermiddelen of verdikkingsmiddelen.
Pagina 7 Kleurstoffen.
Pagina 8 Zoetstoffen.
• Pagina 9 Zuurteregelaars ( = deze pagina).

De complete testdoos met E-nummers bevat de, in de praktijk bewezen, meest voorkomende belastingen voor ons lichaam. Op deze pagina door additieven zoals de zuurteregelaars in onze voedingsmiddelen. Met deze testampullen kan er door middel van Bioresonantie of Electroacupunctuur getest èn behandeld worden.
Omhoog